ministar kulture antun vujić otvorio dane europske baštine

Međunarodnom smotrom dokumentarnih filmova o sredozemnoj kulturnoj baštini u Klovićevim dvorima danas su otvoreni Dani europske kulturne baštine u Hrvatskoj, koje priređuje Ministarstvo kulture. L

Otvorivši priredbu, ministar kulture Antun Vujić istaknuo je da se Dani održavaju pod geslom "Uzdizanje Apoksimena", a riječ je o prikazu svršetka restauratorskih radova na brončanoj antičkoj skulpturi, koja je 2000. izvađena iz mora kod Lošinja.

"Upravo obnova te skulpture, koja će sutra biti prikazana na izložbi u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, pokazuje naš odnos prema kulturnoj baštini. Mi u Hrvatskoj pokušavamo kulturnu baštinu promatrati kao resurs razvoja i donošenjem Zakona o spomeničkoj renti osigurat će se dvije trećine novca za ulaganje u baštinu", rekao je ministar. Dodao je da se u zadnje tri godine čak tri puta više ulagalo u obnovu kulturne baštine.

Upozorio je, međutim, i na dugogodišnje uništavanje baštine i problem globalizacije, dodavši da će upravo kultura ostati uporišna točka koja će zaštititi hrvatski kulturni identitet u tom procesu.

Vujić je najavio da će se u listopadu u Opatiji održati ministarska konferencija o kulturnoj različitosti i zaštiti kulturne baštine, što će utjecati na jačanje svijesti o njezinoj važnosti.

U smotru dokumentarnih filmova uvršteno je jedanaest tematski raznovrsnih djela beskrajno zanimljiva bogatstvom povijesne baštine nenadmašna Sredozemlja, istaknuo je u pozdravnom govoru glavni konzervator u Ministarstvu kulture Miljenko Domijan.

Smotra je priređena u suradnji s talijanskim stručnjacima Pierom Ponzetijem, direktorom časopisa "Arheologica Viva" iz Firence i Dariom Diblasijem, voditeljem smotre međunarodnog arheološkog filma iz Roverte.

U sklopu smotre 27. rujna bit će prikazana i bogata graditeljska baština sela Krapja u Parku prirode "Lonjsko polje".

Pročitajte više