Ministar Lučin: Razmisliti i o uvođenju poreza na oružje

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin predložio je danas da se razmisli o mogućnosti ograničavanja broja komada oružja koje se može legalno posjedovati, pa i o uvođenju poreza na oružje.

Lučin je to predložio na redovitoj sjednici Vlade koja je podržala MUP-ovo izvješće o provedbi Nacionalnog programa Zbogom oružje.

Ministar je naveo da u Hrvatskoj trenutno ima 394.419 komada registriranog oružja koje posjeduje 236.918 građana.

Na sto stanovnika to je devet komada, konstatirao je Lučin, navodeći da najviše oružja na sto stanovnika ima Lička (20), a najmanje (tri) Međimurska županija.

Kad je riječ o vlasnicima oružja, njih 61 posto ima jedan komad, 20 posto dva, osam posto tri komada. Oko 8500 vlasnika ima po četiri registrirana komada oružja, 15 tisuća ima između pet i deset komada, a trojica imaju od 50 do 100 komada oružja, rekao je Lučin, podsjetivši da sadašnji zakoni ne ograničavaju broj komada oružja koje se može legalno posjedovati.

S obzirom na te brojke ocijenio je da bi trebalo razmisliti o mogućnosti ograničavanja broja koji se može legalno posjedovati, pa i o uvođenju poreza na oružje.

Ministar je također upozorio da više od sto tisuća vlasnika nije zamijenilo oružane listove, a takvi se mogu prekršajno kazniti.

Premijer Ivica Račan istaknuo je da čim prije treba predložiti mjere kojima bi se uveo red u posjedovanje oružja, a posebno drugim sredstvima nastaviti akciju Zbogom oružje.

Lučin je izvijestio da je u proteklih godinu i nešto dana, bez plaćanja, predano oko 67 tisuća minsko-eksplozivnih sredstava (bombi, zolja), oko 6500 automatskih pušaka, strojnica i sl., 2,3 milijuna komada streljiva, oko 3,7 tona eksploziva.

Blagdani u prosincu 2002. najmirniji su u posljednjih 10-ak godina, rekao je ministar te ocijenio da je nacionalni program povećanja opće sigurnosti dobrovoljnom predajom oružja u potpunosti ispunio očekivanja.

Pročitajte više