Ministar Martino: Italija podržava ulazak Hrvatske u EU i NATO

ITALIJA podržava hrvatske težnje za ulazak u Europsku uniju i NATO, rekao je u utorak u Zagrebu talijanski ministar obrane Antonio Martino nakon razgovora s predsjednikom Vlade Ivicom Račanom i ministricom obrane Željkom Antunović.

"Italija smatra da je Hrvatska prirodan kandidat za EU i u tom pogledu ima punu podršku Italije,(...) kao i u svojim nastojanjima da postane članicom NATO-a", rekao je Martino novinarima.

"Italija smatra da Hrvatska pripada Europskoj uniji jer Europa mora biti otvorena, ekstrovertirana, a ne zatvorena i introvertirana", rekao je.

Prema riječima ministrice Antunović na sastanku je bilo riječi o konkretnim koracima u području obrambene i sigurnosne suradnje, bilateralne suradnje i suradnje u okviru regionalnih asocijacija.

Antunović je istaknula da je spomenuta i mogućnost suradnje dviju zemalja u mirovnim operacijama na Kosovu.

Razgovarano je također i o punopravnom sudjelovanju Hrvatske u Multinacionalnoj vojnoj postrojbi Kvadrilaterale.

"Hrvatska ima šanse ove godine ući u tu zajedničku brigadu i za to ima potporu svih članica Kvadrilaterale", rekla je Antunović.

Talijanski ministar obrane Antonio Martino razgovarao je jutros s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom zbora Josipom Lucićem, a primio ga je i predsjednik Republike Stjepan Mesić. Tijekom poslijepodneva razgovarat će i s ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

Pročitajte više