Ministar obrane Buljević primio veleposlanicu SAD-a na njezin zahtjev

Foto: FAH

MINISTAR obrane Republike Hrvatske Josip Buljević primio je danas u nastupni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u RH Julietu Valls Noyes na njen zahtjev, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

MORH-ovo priopćenje o primanju u nastavku prenosimo u cijeli.

"Tijekom susreta potvrđeni su iznimni bilateralni odnosi dviju država osobito na području obrane i sigurnosti. Ministar Buljević naglasio je da za Republiku Hrvatsku, Sjedinjene Američke Države ostaju najznačajniji strateški partner posebice u kontekstu doprinosa regionalnoj ali i globalnoj sigurnosti. Ministar je upoznao veleposlanicu Noyes s predstojećim prioritetima Vlade RH i MORH-a vezanom uz obrambeni resor.

Razgovarajući o obrambenoj suradnji kao jednom od najintenzivnijih područja ukupne bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, sugovornici su posebno naglasili potrebu nastavka ali i intenziviranja suradnje na području izgradnje obrambenih sposobnosti i modernizacije OS RH u prvom redu kroz provedbu postojećih projekata nabave oružanih sustava, razvoja interoperabilnosti te provedbe zajedničkih vježbi i obuke.

Suradnja u sklopu NATO-a

Ministar Buljević je istaknuo uvjerenje kako će se, pored suradnje u bilateralnom kontekstu, snažan naglasak staviti i na stratešku suradnju u sklopu NATO-a. Tijekom razgovora razmijenjena su i mišljenja o prioritetima i perspektivi buduće suradnje, nastavku sudjelovanja u operacijama i misijama u Afganistanu i Kosovu, te suradnji u okviru borbe protiv radikalizma i ISIL-a. Posebno je naglašena važnost zajedničkog djelovanju u jačanju stabilnosti Jugoistočne Europe kroz pomoć NATO aspirantima i jačanju euroatlantske perspektive Jugoistočne Europe.

Veleposlanica Julieta Valls Noyes, potvrdila je privrženost zajedničkim ciljevima te još jednom istaknula visoku razinu i sadržajnost suradnje s RH. U nastavku susreta se također razgovaralo o ostalim oblicima suradnje OS SAD i  OS RH te unaprjeđenju suradnje s Nacionalnom gardom Minnesote budući da se ove godine obilježava 20 godina State Partnership Programa.

Uz veleposlanicu Noyes na sastanku su s američke strane sudjelovali vojni izaslanik SAD-a brigadir Douglas Faherty i prvi tajnik veleposlanstva Aron Schwoebel", zaključuje se.

Pročitajte više