Ministar obrane Vukelić imao srčani udar, ugrađena mu dva stenta

AKTUALNI ministar obrane Branko Vukelić doživio je noćas srčani udar, a prema dostupnima informacijama prva liječnička pomoć pružena mu je u Općoj bolnici u Karlovcu.  Nakon što su ga zbrinuli u karlovačkoj bolnici i pripremili za put, jutros je doveden u bolnicu Sestara Milosrdnica u Zagrebu.

U bolnici i u MORH-u su nam potvrdili vijesti, dodajući kako će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ministra Darka Milinovića oko 11 sati izdati službeno priopćenje o zdravstvenom stanju ministra Vukelića. Već ranije ministar zdravstva kazao je kako je Vukelić u Vinogradskoj već operiran.

Oko 11.30 iz Ministarstva zdravstva stiglo je priopćenje u kojemu se kaže kako je Vukelić u šest sati prebačen u KB Sestara Milosrdnica. Dijagnosticiran mu je infarkt miokarda, te se pristupilo kateterizaciji srca i postavljena su 2 stenta.  Nakon obavljenog operativnog zahvata stanje mu je stabilno.  

U HDZ-u od početka devedesetih

Branko Vukelić rođen je u Karlovcu. Sa suprugom Đurđicom ima jednog sina koji se prije mjesec dana oženio. Od stranih jezika zna pričati engleski jezik, a hobiji su mu nogomet, hortikultura i glazba.

1981. godine diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Od 1982. do 1990. godine radio je kao projektant u projektnom uredu te bio šef pripreme i montaže u poduzeću EAB Karlovac. Nakon toga zaposlio se u INI, gdje je do 1997. godine bio rukovoditelj u ispostavi Karlovac.

Politikom se počeo baviti početkom devedesetih godina te je od 1993. godine, kada je postao predsjednikom Gradskog odbora karlovačkog HDZ-a do 1997. godine bio vijećnik u Gradskom vijeću Grada Karlovca. 1997. godine postaje gradonačelnikom Karlovca, tu je dužnost obnašao do 2001. godine. Godinu dana kasnije izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije te za glavnog tajnika HDZ-a. 2003. godine postaje ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva, a 2008. godine imenovan je ministrom obrane.

Od Brodosplita...

Osim kao ministar koji je u dvije vlade promijenio dva resora koji nemaju apsolutno nikakve veze s jedan drugim – gospodarstvo i obranu, Vukelić je u javnosti najviše ostao zapamćen kao samozatajni ministar čije bi ime izašlo na površinu uglavnom kad ga se vezalo uz manje ili veće afere.

Najveća od svih tih afera svakako je Brodosplit. Vukelić je, kao ministar gospodarstva, predsjedao Nadzornim odborom Brodosplita u vrijeme u kojemu je financijskim malverzacijama iz tog brodogradilišta otuđeno 4,7 milijuna dolara. Iako ga nitko nije direktno optužio za sudjelovanje u mutnim poslovima, Vukeliću se zamjerilo što kao predsjednik NO nije uvidio što se događa. SDP je čak zbog toga podnio zahtjev za glasanjem o povjerenju Vukeliću kao ministru, ali HDZ je sa svojom parlamentarnom većinom lako uspio odbiti takav napad.   

...preko Karlovca i KIM-a...

Povezivalo ga se i s kupovinom vijećnika u njegovom rodnom Karlovcu. Europska komisija zahtijevala je od Hrvatske da istraži i procesuira slučajeve kupovanja vijećnika nakon lokalnih izbora 2005. godine. Karlovac je ostao zabilježen kao jedan od najtežih slučajeva, budući da je HDZ tamo uspio zadržati vlast "kupovanjem" vijećnika HSU-a. Sumnjalo se da je Vukelić, kao dominantna figura karlovačkog HDZ-a, sredio cijelu stvar, ali ministar ni u tom slučaju nije snosio odgovornost.

Još jedna velika afera u kojoj se moglo čuti Vukelićevo ime bila je ona o privatizaciji mljekare KIM, koju je prije nekoliko godina na kutleovski način htio kupiti vlasnik koji nije imao kapitala, boniteta, nije imao veze s mljekarskim biznisom niti poslovni plan, a kao zalog za kredit za kupnju dionica KIM-a je nudio – dionice KIM-a. Budući da se stvar odvijala u Karlovcu, neminovno je bilo zapitati se o Vukelićevoj umiješanosti, ali glavninu baraže tada je podnio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

...pa sve do "Mosta na rijeci kaj"

Zadnja afera s kojom se trenutnog ministra obrane povezivalo bila je afera "Vukelićevog mosta" ili "karlovačkog Pelješkog mosta", odnosno mosta preko rijeke Korane koji spaja sela Mostanje i Vukmanićki Cerovac. Vukmanićki Cerovac je Vukelićevo selo, pa je ministra cijela javnost optužila za korištenje državnih sredstava (za cijeli projekt trebalo bi biti izdvojeno oko 300 milijuna kuna) u vlastitu korist. Vukelić je, kao i obično, demantirao bilo kakvu povezanost svoje osobe sa spornim projektom, a čak je prijetio i tužbama.  

Pročitajte više