Ministar okoliša najavio nova zapošljavanja: "Moramo pojačati ekipu"

Screenshot: N1

MINISTAR zaštite okoliša za N1 je progovorio o potezima koje planira povući u resoru, uštedama te povlačenju financijskih sredstava.

"Naše ministarstvo nije veliki proračunski korisnik i ušteda nije krucijalna stvar, ali i mi ćemo se uklopiti u opći zadatak da se troškovi reduciraju", rekao je Dobrović.

Tvrdi da mora "pojačati ekipu", što bi značilo novo zapošljavanje.

"Stanje je takvo da su sada neka radna mjesta dodatno ispražnjena i trenutno je popunjenost 77 posto. Međutim vrlo je značajno da imamo ogromni potencijal prihvata novaca iz EU kroz operativne programe zaštite okoliša. Kroz šest godina možemo povući 5,5 milijardi kuna. To je administrativno zahtjevan posao i moramo pojačati ekipu", rekao je Dobrović.

Progovorio je i o najvećoj aferi u resoru, preseljenju ministarstva u Zagreb tower.

"igurno je da se i opcija preseljenja razmatra, no treba čekati da se napravi ekonomska analiza koju radi stručni tim. Stvari nisu jednostavne i postoje neke ugovorne obveze pa i kazne u slučaju prekida. Zadatak analize je usporediti sadašnje stanje s prethodnim. Činjenica je da su sad i Agencija za zaštitu okoliša i fond i ministarstvo u istoj kući i moramo uzeti u obzir da i to stvara neke uštede. Brojke iz analize, koja bi trebala biti gotova kroz dva tjedna, će sve pokazati."

Otkrio je i što misli o proglašenju hrvatskog gospodarskog pojasa. Niame, Bruxelles je iznio procjenu da bi Hrvatska ngodinu a kroz proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu mogla zaraditi oko 135-140 milijuna eura.

"To nije samo pod ingerencijom mog ministarstva, dapače većim dijelom je pod drugima. Mi smatramo da nema ni jednog razloga da se to ne provede. Imamo infrastrukturu da odgovorno možemo brinuti o tom pojasu. To je nešto što nama pripada po logici stvari i treba preuzeti potpunu brigu o tome u skladu s mogućnostima", kaže Dobrović.

Problem spalionice u Resniku

"Spalionica Resnik se teško uklapa u cirkularnu ekonomiju. Jedini argument je iskorištenje dijela energije, a to je prednost ako se gleda samo na odlaganje. Kad se uspoređuje s recikliranjem prednosti nema. Spalionica u Zagrebu nema rezona niti jednog valjanog argumenta."

Ministarstva graditeljstva i turizma oformili su radnu skupinu koja će razmotriti ukidanje obveze energetskih certifikata iznajmljivačima u turizmu. Dobrović iste vidi kao administrativnu barijeru.

"Moje mišljenje da su ti energetski certifikati samo jedna administrativa barijera. Ne ide se za tim da se podigne ekološki standard tih objekata. Kad bi vlasnici bili obavezni staviti solarne kolektore to bi bilo daleko značajnije, a ovo smatram nepotrebnom administrativnom barijerom", zaključio je.

Pročitajte više