Ministar Pankretić otvorio prvu hrvatsku aukcijsku dvoranu

NA SAJAMSKOM prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić otvorio je danas prvu aukcijsku dvoranu za prodaju stoke u Hrvatskoj, vrijednu gotovo 6 milijuna kuna.

Ministar je istaknuo kako nije slučajno što se aukcijska dvorana otvara baš u Bjelovaru jer je riječ o kraju koji je vodeći u stočarskoj proizvodnji i ima dugu tradiciju stočnih sajmova.

Pankretić je naglasio kako je u Hrvatskoj zaustavljen pad broja stoke, a njezinu rastu pomoći i to što su poticaji za žensku telad ove godine s 1.000 kuna podignuti na 1.500 kuna.

Pred okupljenim poljoprivrednicima naglasio je da je zadovoljan odazivom za upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava jer se do sada upisala 61 tisuća poljoprivrednika, a broj upisanih ovih je dana trostruko veći nego na početku upisa.

Napomenuo je da zna da je bilo nepovjerenja seljaka i pozvao ih da se upišu kako bi dobili potporu ali i kako bi se znalo s čime Hrvatska poljoprivreda raspolaže. Dodao je kako je u tijeku reforma agrara i to ne samo radi približavanja Europi već radi jačanja njezine konkurentnosti.

Pankretić je otvorio i prvu aukciju steonih junica u novoj dvorani i vodio prodaju prve junice, vlasnika Nikole Šoša iz Gudovca koja je prodana za 13.400 kuna, dok joj je početna cijena bila 11.700 kuna. Na aukciji je prodana 31 od 35 ponuđenih junica. U dvorani će se tijekom cijele godine održavati 10-ak aukcijskih prodaja goveda, svinja, koza i ovaca.

U izgradnju dvorane Ministarstvo poljoprivrede je uložilo gotovo 2 milijuna kuna, a 4 milijuna kuna uložili su Bjelovarsko-bilogorska županija (60 posto) i Grad Bjelovar (40 posto).

Na konferenciji za novinare prije otvaranja dvorane Pankretić je rekao da svi nesporazumi koji su se pojavili posljednjih dana u vezi s Upisnikom pa tako i naputak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da će se nositelji gospodarstava koji se upišu brisati s evidencije nezaposlenih, koji je odmah i demantiran, nemaju nikakve veze s Ministarstvom. To je jučer potvrdila i Vlada koja je zaključila da Upisnik ne znači registriranje poljoprivredne djelatnosti dodavši kako upisivanjem poljoprivrednici ne gube ni jedno stečeno pravo.

Pročitajte više