Ministar Picula idućeg tjedna u Iranu

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula idućeg će tjedna službeno posjetiti Islamsku Republiku Iran, na čelu hrvatskog izaslanstva u kojemu će biti i nekoliko istaknutih gospodarstvenika, a dvije će zemlje trebale potpisati i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Za boravka u Irana od 19. do 23. svibnja, ministra Piculu trebao bi primiti ponajprije njegov kolega po dužnosti Kamal Harazi a predviđen je i susret s predsjednikom Irana Mohamadom Hatamijem, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

Jedan od središnjih događaja za drugog službenog posjeta hrvatskog šefa diplomacije Teheranu bit će potpisivanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Hrvatski je cilj da dobri politički odnosi Hrvatske i Irana imaju učinak i na razvijanje gospodarske suradnje, koja ne zadovoljava niti jednu stranu, ističe MVP.

Izaslasntvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom tog tijela Zdravkom Tomcem, boravilo je u travnju 2002. godine u Iranu kada je jedna od važnih tema razgovora bila i želja za jačanjem gospodarske suradnje, inače vrlo skromne, jer su dvije zemlje do 2000. godine ostvarile trgovinsku razmjenu od 2,5 milijuna dolara.

Kako s ministrom Piculom putuje i gospodarsko izaslanstvo predviđeni su i susreti s iranskim ministrom transporta i cesta Ahmatom Koramom, koji je ujedno predsjednik Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju Hrvatske i Irana, dodaje u svome priopćenju MVP.

Predviđen je i susret s ministrom gospodarstva Tahmasebom Mazaherijem.

Za susreta s predsjednikom iranskog parlamenta Mehdijem Karubijem, očekuje se da ministar Picula uruči pozivno pismo predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića za posjet Hrvatskoj.

Prema MVP-u, u programu boravka ministra Picule u Teheranu je i predavanje na Institutu za međunarodne političke odnose o europskoj integraciji Hrvatske, stanju u regiji te o nekim aktualnim globalnim pitanjima.

Islamska Republika Iran, zemlja koja danas broji 65 milijuna ljudi, a veličine je tri Francuske, među prvim je izvaneuropskim zemljama koja je priznala međunarodnopravni subjektivitet Republike Hrvatske. Dvije su zemlje uspostavile diplomatske odnose 1992. godine, a te su godine i otvorile svoja veleposlanstva.

Islamska Republika Iran teokratska je republika uspostavljena 1979. godine, nakon svrgavanja režima šaha Reze Pahlavija, u čemu su sudjelovali islamski radikali, mudžahedini (islamski socijalisti), fedajini (marksisti) i pripadnici komunističke partije Tudeh, okupljeni pod vodstvom ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Današnji predsjednik države Mohamad Hatami umjereni je čelnik zemlje koji nastoji u svome drugome mandatu provesti zacrtane ciljeve otvaranja zemlje i provedbe potrebnih reformi.

Pročitajte više