Ministar sigurnosti BiH: Teroristički napadi ne mogu se isključiti nigdje pa ni u BiH

Foto: Hina

TERORISTIČKI napadi, poput onih koji su se danas dogodili u Bruxellesu, ne mogu se isključiti nigdje pa ni u Bosni i Hercegovini no važno je imati pripremljene mehanizme koordiniranog reagiranja u takvim situacijama, kazao je u utorak u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdivši istodobno kako policijske i obavještajne agencije provode stalni nadzor nad ekstremistima koji se vraćaju s ratišta u inozemstvu.

Tijekom ranije planirane konferencije o upravljanju krizama u slučaju terorističkih napada Mektić je novinarima kazao kako zbivanja u glavnom gradu Belgije pokazuju koliko je važna koordinacija svih službi u takvim situacijama.

"Koordinacije je ključ za kontroliranje posljedica takvih napada", kazao je Mektić potvrdivši kako se sigurnosne službe i u BiH pripremaju za slične scenarije.

Mektić je potvrdio kako se trenutačno posebna pozornost poklanja nadzoru nad osobama koje su odlučile otići u inozemstvo kako bi se tamo borile u redovima ekstremističkih skupina poput Islamske države (IS).

Iznio je podatak kako je do sada registrirano 135 takvih državljana BiH, od kojih je 45 poginulo na stranim ratištima, dok ih se pedesetak odlučilo vratiti u zemlju.

Svi oni su predmet policijske obrade i kaznenog progona jer su prekršili zakone BiH.

Ministar sigurnosti BiH kazao je i kako će se državne institucije pozabaviti svim paralelnim džematima, lokalnim vjerskim zajednicama, koji su se odbili integrirati u zakonitu Islamsku zajednicu u BiH.

"Nećemo im dopustiti izražavanje nasilnog ekstremizma i veličanje terorističkih akata", kazao je Mekt

Pročitajte više