ministar vukelić razgovarao s izaslanstvom bih o provedbi ugovora o slobodnoj trgovini

Hrvatski i bosanskohercegovački ministri Branko Vukelić i Dragan Doko razgovarali su danas u Zagrebu o rješavanja poteškoća u provedbi Ugovora o slobodnoj trgovini između dviju zemalja, priopćeno je večeras iz hrvatskog Ministarstva gospodarstva. L

Hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hrecegovine Dragan Doko razgovarali su o rješavanju nastalih problema.

Bosansko-hercegovačko izaslanstvo upoznalo je, kaže se u priopćenju, hrvatsku stranu s razlozima donošenja mjera koje su dovele do poteškoća u provedbi Ugovora, te o današnjem razgovoru o toj problematici s hrvatskim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem.

Ministar Vukelić istaknuo je nužnost rješavanja poteškoća u provedbi Ugovora, te istaknuo da je Hrvatska zainteresirana za obostrano povećanje robne razmjene, kaže se u priopćenju Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Vijeće ministara BiH odgodilo je krajem prošle godine za tri mjeseca primjenu bescarinskog uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, s kojim je trebalo početi 1. siječnja ove godine. Svoju je odluku obrazložilo kao mjeru zaštite bosanskohercegovačke poljoprivrede i prehrambene industrije.

Sukladno odredbama Ugovora o slobodnoj trgovini Hrvatska je ukinula carine na uvoz svih proizvoda iz BiH još 1. siječnja 2001. godine, dok se BiH obvezala ukinuti carine 1. siječnja 2004., čime je Hrvatska uzela u obzir relativno manju gospodarsku snagu BiH tržišta.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatska na tržište BiH plasira više od 30 posto ukupnog svog poljoprivrednog izvoza.

Pročitajte više