Ministarska konferencija međunarodne mreže za kulturne politike u Šangaju

"TRADICIJSKE kulture i modernizacija" tema je ovogodišnje, sedme, ministarske Konferencije međunarodne mreže za kulturne politike INCP započete noćas, po našem vremenu, u Šangaju, priopćilo je danas Ministarstvo kulture.

Ministarsku konferenciju, na kojoj će se raspravljati i o tekstu Konvencije o kulturnoj raznolikosti, otvorio je kineski ministar kulture Sun Jiazheng.

Kao uvodni govornik izaslanstvima iz 60-ak zemalja obratio se hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, podsjetivši na važnost rasprave o tekstu nove Konvencije o zaštiti raznolikosti kulturnih sadržaja i umjetničkih izričaja. Zbog svega toga treba nastaviti dijalog i izmjenu mišljenja kako bi se naša stajališta ugradila u tu konvenciju, rekao je Biškupić. Ocijenio je kako je tema tradicijske kulture i modernizacija bitna, među ostalim, zbog mogućnosti razvoja stvaralačkih sposobnosti, navodi se u priopćenju.

Založio se za "jedinstvo različitosti" i bolje razumijevanje kulture, a u svijetu za otvaranje novih mogućnosti u komunikaciji i promicanju kulture izvan državnih granica.

"Sve se to treba odvijati uz poštivanje stvaralaštva drugih, štiteći i promičući živu kulturu, za što se očekuju i državne potpore, ali i različite poticajne promocije, porezne olakšice", kazao je.

Govor hrvatskoga ministra kulture, kako se navodi, bio je popraćen odobravanjem, a zanimanje su pokazale novinske i televizijske kuće.

INCP okuplja ministre kulture, omogućujući im svake godine da izmijene mišljenja i iznesu svoja stajališta.

U raspravi o Međunarodnoj konvenciji o kulturnoj raznolikosti hrvatski ministar kulture istaknuo je kako bi ta konvencija "trebala kulturu izdvojiti kao zasebno područje pa i u okviru trgovačkih sporazuma. Hrvatska Vlada podržava Konvenciju", napomenuo je Biškupić.

(Hina) xpp/mb ymc

Pročitajte više