Ministarstvo: Braniteljima dajemo 1,4 milijarde kuna, istup u Zadru je štetan

Foto:Pixsell/Igor Kralj

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja reagiralo je, kako navode, "slijedom netočnih informacija iznesenih u posljednja dva dana u medijskom prostoru vezanih za istup Podružnice udruge Sindikata umirovljenika Hrvatske – za branitelje Zadar te najavljenog zahtjeva upućenog Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu hrvatskih branitelja kojim se traži povrat umanjenih mirovina ostvarenih prema posebnim propisima".

Smanjenje koje se primjenjivalo od 1. siječnja 2014. godine bilo je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o smanjenu mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju (Narodne novine, broj  157/13) i uglavnom su smanjene mirovine koje su veće od 5.000,00 kn, uz predviđeni prestanak smanjenja kada porast društvenog bruto proizvoda u tri izvještajna razdoblja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bude najmanje 2% i kada deficit državnog proračuna  u istom razdoblju bude manji od 3%. 

Kako ističe Ministarstvo branitelja, zbog ispunjena prethodno navedenih uvjeta, ova vlada je na 54. sjednici donijela Odluku kojom se prestaje primjenjivati smanjenje mirovina prema članku 3.a Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. Prestanak smanjenja je počeo s isplatom mirovina za rujan 2017. koje su isplaćene u listopadu 2017. godine.

"Instrument za dodatno narušavanje trenutne društvene i političke situacije u državi"

"Smatramo kako ovakvi istupi narušavaju percepciju javnog mnijenja prema hrvatskim braniteljima te smo dojma kako su ovakvi zahtjevi koji nemaju zakonsko uporište instrument za dodatno narušavanje trenutne društvene i političke situacije u državi", stoji u reagiranju Ministarstva branitelja koje ističe da se "ova Vlada odgovorno odnosi prema hrvatskim braniteljima što pokazuje i donošenje novog Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojim su ispravljene brojne nepravde nanesene hrvatskim braniteljima, i to već u prvoj godini mandata."


Ministarstvo hrvatskih branitelja je, kako navode, u mandatu stambeno zbrinulo 1478 članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata. Dodijeljeno je 236 stanova i 776 stambenih kredita te 466 financijskih potpora, a u tijeku je izgradnja stambenih jedinica širom Republike Hrvatske te je prvi put lista stambenog zbrinjavanja manja od 10.000.

Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja prvi put planira i provodi EU projekte za koje je dostupno više od 736 milijuna kuna iz europskih fondova te se odnose na uspostavu veteranskih centara, digitalizaciju arhivskog gradiva iz Domovinskog rata i razvoj informacijskog sustava kao potpore za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, samozapošljavanje, provedbu edukacija, psihosocijalno osnaživanje i društveno poduzetništvo hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji, kao i jačanje kapaciteta udruga iz Domovinskog rata i braniteljskih zadruga u pružanju izvaninstitucionalnih usluga populaciji.

"Ovakve tvrdnje ne možemo smatrati dobronamjernima"

Ministarstvo napominje da su ojačali područne jedinice kako bi bili što dostupniji svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, a jedna od područnih jedinica nalazi se u Zadru, gdje djeluje i spomenuta sindikalna podružnica branitelja.

"S obzirom na sve navedeno, ovakve tvrdnje i najave zahtjeva ne možemo smatrati dobronamjernima, već naprotiv kao dodatni pritisak na Vladu sa zahtjevom koji nema zakonsko uporište. Mišljenja smo kako takvi istupi štete ugledu hrvatskih branitelja u društvu, napose s obzirom na porast mirovina, kako općoj populaciji tako i populaciji hrvatskih branitelja", ističe se u dopisu Ministarstva branitelja.

Napominju kako je u 2016. godini Proračun Ministarstva hrvatskih branitelja iznosio 913.851.018 kuna te je rastao kroz godine te je u 2017. godini iznosio 959.647.634., u 2018. 1.119.312.376., za 2019. godinu u proračunu MHB osigurano je 1.362.777.709. kuna, a plan za 2020. godinu iznosi 1.432.651.560 kuna, pri čemu ističu da je to "najbolji pokazatelj koliko i kako ova vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji".

Pročitajte više