Ministarstvo financija osiguralo sredstva za plaće radnika "Borinaca"

MINISTARSTVO financija je osiguralo sredstva za isplatu plaća za stalne i honorarne djelatnike Plantaže "Borinci" za prethodna tri mjeseca, a plaće će biti doznačene već sutra, 31. srpnja, izviješteno je danas iz tog ministarstva.

Republici Hrvatskoj, kako stoji u priopćenju Ministarstva financija, "iznimno je stalo da pomogne ovoj cijenjenoj tvrtci s velikom tradicijom da se tehnički modernizira i da opstane na sve zahtjevnijem i konkurencijom opterećenom tržištu".

Zato je ministar financija, kao ovlašteni predstavnik najvećeg vjerovnika Plantaže "Borinci" (na ime poreznog duga) 27. svibnja ove godine dao ovlaštenje prijašnjem vlasniku Plantaže, tvrtki Pan-Trgopromet Đakovo da u ime i za račun Republike Hrvatske obavlja sve potrebne sezonske poslove na plantaži, kao što su berba dozrelog voća, prodaja, isporuka i sl., da bi se na taj način unaprijed spriječile moguće štete na državnoj imovini ako bi se kasnilo s radovima koji ne trpe odgodu.

Trajni nasadi, nepokretna i pokretna imovina Plantaže "Borinci" procijenjeni su na 115 milijuna kuna. Plantaža "Borinci" je, zbog duga prema državnom proračunu od 92 milijuna kuna, postala državnim vlasništvom. Država procjenjuje kako će prihodi Plantaže ove godine biti znatno veći od rashoda te da neće biti nikakvih problema da se uz promišljeno, domaćinsko poslovanje, priskrbi i dovoljno novca za plaće djelatnicima, kao i za tehničku i tehnološku obnovu.

Stotinjak radnika plantaže voća Borinci nedaleko Vinkovaca koji su jučer prekinuli s radom tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje svog radno-pravnog statusa od sutra će ponovno na posao naklon što im je obećana isplata plaća.

(Hina) pp/ds ds

Pročitajte više