Ministarstvo kulture: HRT za poticanje pluralizma medija trebao plaćati od 2003.

MINISTARSTVO kulture danas je ponovno ustvrdilo da Hrvatska radiotelevizija (HRT) duguje Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, jer, kako tvrde, zakonska obveza uplaćivanja tri posto RTV pristojbe teče od 7. kolovoza 2003., a ne od prosinca prošle godine kako tvrdi HRT.

"HRT izbjegava svoje zakonske obveze, a uz to obmanjuje javnost koristeći pri tom javnu televiziju", navodi se u današnjem priopćenju iz kabineta ministra kulture.

Ističu da obveza HRT-a o uplati tri posto pristojbe teče od 7. kolovoza 2003., kada je na snagu stupio Zakon o elektroničkim medijima koji propisuje osnivanje Fonda.

U priopćenju se navodi da je HRT u Fond počeo uplaćivati tek u 2005. te da je do sada ukupno uplaćeno oko 7,87 milijuna kuna, što predstavlja četveromjesečni iznos.

"Na osnovu iznijetog HRT je dužan Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija za 2003. i 2004. od 30,7 milijuna kuna. Stvarni dug HRT-a prema Fondu iznosi 29 milijuna kuna", navodi se u priopćenju.

HRT je jučer odbacio tvrdnje ministra kulture izrečene u saborskom aktualnom prijepodnevu da Fondu duguju oko 30 milijuna kuna, ističući da svoje zakonske obveze redovito izvršavaju od otvaranja žiro-računa Fonda 8. prosinca 2004.



Pročitajte više