Ministarstvo kulture ima zabrinjavajući način određivanja što znači queer

Foto: Hina

"MINISTARSTVO kulture svojim je jučerašnjim priopćenjem razotkrilo potpuno nesnalaženje među programima koje sufinancira u okviru javnih potreba u kulturi", priopćio je Queer Zagreb.

Naime, Ministarstvo kulture navelo je da je u 2015. godini financirano sedam programa LGBT i queer kulture u iznosu od 336.000 kuna, u odnosu na 11 programa u 2016. godini u iznosu od 274.000 kina. Queer Zagreb navodi da su u priopćenju naveli pogrešne podatke te da postaje jasno da "ni nakon 14 godina postojanja Queer Zagreba te drugih queer programa u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture ima zabrinjavajući "ključ" određivanja što je queer.

"Ministarstvo kulture ne gleda sadržaj programa, već “orijentaciju” onih koji ih provode", priopćili su.

"Naime, u svom priopćenju Ministarstvo kulture je sve programe udruge Domino (valjda zato što su to neki tamo queerovci, pederi i lezbe i slični) uvrstila u “LGBT i queer programe”, pa se tamo tako našla i dječja predstava o klimatskim promjenama (Djed i najveća repa u svemiru), Noć performansa, Festival Perforacije te instalacija prema radu Željka Zorice Šiša (Fledermaus Tische-KunstHistorische Freundschaft).

Nismo sigurni što točno Ministarstvo kulture ovime želi dokazati / pokazati, ali stvarno stanje je slijedeće (tablica u prilogu): u okviru potpora inovativnim umjetničkim praksama Ministarstvo kulture je 2015. sufinanciralo 5  “LGBT i queer programa” u ukupnom iznosu od 221.000 kn, a u 2016. riječ je o 7 “LGBT i queer programa” u ukupnom iznosu od 152.000 kn.

Potpora za ovogodišnju sezonu smanjena za 100.000 kuna

Još jednom podsjećamo da je ovogodišnja potpora za Queer Zagreb Sezonu smanjena za 100.000 kuna bez obrazloženja, bez razloga i sasvim sigurno bez opravdanja. Sama činjenica da ni Ministarstvo kulture nije u stanju razlučiti što je queer program nam daje naslutiti da je smanjenje napravljeno bez ikakvih kompetencija i mi je čitamo kao direktno kažnjavanje zbog naših dosadašnjih kritika na rad ministra Hasanbegovića. Uostalom, ako i samo Ministarstvo kulture radi ovakve pogreške u evaluaciji vlastitog rada dodjele dotacija, zašto bismo im vjerovali da su u stanju evaluirati naš rad i paušalno smanjivati dotaciju (jedino) Queer Zagrebu za 55% od svih, kako ih Ministarstvo voli zvati, “LGBT programa”.

Na isti način, jer to rade tamo neki queerovci, je smanjena vjerojatno i potpora Perforacijama za 20%, unatoč prošlogodišnjoj nagradi kao jednom od 12 najinovativnijih festivala u konkurenciji među 750 drugih festivala u Europi.

Žalbe na ove odluke, a i dodatna pojašnjenja od Ministarstva kulture o objektivnim kriterijima prema kojima su se navodili kad su dva (Queer Zagreb Sezona i festival Perforacije) dugoročna, uspješna i itekako međunarodno priznata programa udruge Domino ove godine naišla na tako veliko smanjenje dotacije, službeno ćemo tražiti u ponedjeljak. Prije toga, u okviru Queer Zagreb Sezone, u suradnji s MSU, u nedjelju na Cvjetnom trgu točno u podne predstavljamo treći dio performansa “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” posvećenog upravo metodama kojima se ministar Hasanbegović obračunava s neistomišljenicima – izvrtanjem činjenica i paušalnim rezovima. Iz ovoga se vidi da ne stoji tvrdnja Ministarstva kulture da je “dijelu LGBT i queer programa dotacija smanjena, a dijelu povećana”, jer je smanjena dotacija jedino udruzi Domino", priopćio je Queer Zagreb.

Pročitajte više