Ministarstvo mora tvrdi da su napisi o prodaji Jakljana neutemeljeni

MINISTARSTVO mora, turizma, prometa i razvitka odbacilo je danas tvrdnje u novinskim napisima da Srbija prodaje otok Jakljan kod Dubrovnika za 3,5 milijuna eura.

U Ministarstvu kažu da u cijeloj priči ima dosta proturječnih informacija koje tek treba provjeriti na više adresa, no odbacuju tvrdnje da se prodaje cijeli otok.

Otok nikad u cijelosti ne može biti prodan, ističe glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan i navodi da treba imati na umu odredbe o pomorskom dobru koje može obuhvaćati pojas širi od šest metara, ovisno o namjeni, naravi i funkcionalnosti otoka.

Hrvatske dnevne novine objavile su danas da Republička direkcija za imovinu Srbije prodaje otočić Jakljan u Elafitskom arhipelagu, odnosno nekretnine na njemu kojima se nekoć koristio dječji centar iz Srbije, a od 1995. Udruga Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne iz Širokog Brijega. Ta se udruga odmaralištem služi na temelju desetgodišnjeg ugovora o zakupu s Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP), a ugovor istječe u ponedjeljak, 1. kolovoza, potvrdio je za Hinu glasnogovornik HFP-a Vedran Kukavica.

Ustvrdio je kako hrvatska država, neovisno o isteku ugovora, ostaje vlasnik te imovine te da se nitko, čak kad bi se i prodala, ne bi mogao upisati kao njezin vlasnik. Podsjeća da to potvrđuje dosadašnja sudska praksa u slučajevima kad se prodavala imovina u prijašnjem vlasništvu tvrtaka iz ostalih jugoslavenskih republika.

Kukavica navodi da je HFP, t.j. njegov Upravni odbor, još 2002. donio odluku da se imovina bivših jugoslavenskih tvrtaka ne smije ni prodavati ni nanovo iznajmljivati dok se ne promijene zakonski propisi koji to omogućuju. Fond od tada, ističe, nije prodao ni jednu nekretninu, nije produžio ni jedan ugovor o najmu te nije potpisao ni jedan novi ugovor o najmu takve imovine.

Ipak, po neslužbenim tumačenjima srbijanska strana, t.j. Republička direkcija za imovinu, natječaj za prodaju odmarališta na Jakljanu mogla bi temeljiti na ugovoru o sukcesiji iz 2001.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priopćilo je u petak, osvrčući se na ponudu Srbije za prodaju nekretnina na otočiću Jakljanu u Elafitskom arhipelagu, da pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati s nekretninama u Hrvatskoj na kojima imaju upisano pravo korištenja.

"U svezi članaka objavljenih u dnevnim novinama od petka, i oglasa Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije o prodaji nepokretnosti u svojini Republike Srbije koje se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske putem prikupljanja pismenih ponuda objavljenog u dnevnim novinama Vjesnik u utorak, 26. srpnja 2005., MVPEI želi navesti da prema Zakonu o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati s nekretninama u Republici Hrvatskoj na kojima imaju upisano pravo korištenja (Narodne novine, broj 29/94)", stoji u priopćenju MVPEI-a.

"Od primjene tog Zakona izuzete su nekretnine pravnih osoba iz Slovenije i Makedonije, čije je pravo vlasništva regulirano u skladu s Ugovorom o imovinskopravnim odnosima koje je Hrvatska već sklopila sa Slovenijom i Makedonijom", stoji u priopćenju.

MVPEI dodaje da će se "pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na teritoriju Hrvatske ili Srbije i Crne Gore rješavati u skladu s načelima iz Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije, bilateralno između Hrvatske i SCG, sklapanjem odgovarajućeg ugovora o uređenju tih odnosa kako je najavljeno u Zajedničkoj izjavi hrvatskog premijera Ive Sanadera i predsjednika SCG Svetozara Marovića od 15. studenog 2004. godine".

Hrvatski mediji objavili su u petak da se inače nenastanjeni otočić Jakljan, na kojem je sredinom 1960-tih godina sagrađeno odmaralište za djecu iz Beograda, prodaje uz početnu cijenu od 3,5 milijuna eura. Prema pisanju medija, Direkcija za imovinu Republike Srbije otvorit će ponude 12. kolovoza, a najboljeg ponuđača izabrati u roku od sedam dana.

Pročitajte više