Ministarstvo: Ne sudjelujemo u pregovorima o većinskom vlasništvu u Petrokemiji

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja danas su poručili da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi većinskog vlasništva.

"Ministarstvo sudjeluje u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, a kako bi se zaštitili interesi ulagača i ostalih dioničara, kao i zaposlenika Petrokemije", istaknuli su iz Ministarstva na upit Hine.

Također su naveli kako "vezano na pregovore Ine i PPD-a s Yildrim Holdingom, a u vezi većinskog vlasništva dionica Petrokemije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u istima ne sudjeluje, stoga nije upoznato s predmetnim ugovorom niti uvjetima istog".

"Yildrim Holding treba suglasnost Ministarstva da postane vlasnik Petrokemije"

Činjenica je, kažu, da Yildrim Holding kupovinom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva.

Naime, ni nakon više mjeseci još nije dovršen proces prebacivanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Iz reprezentativnih sindikata Petrokemije danas su poručili da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te da treba dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.

Oko 1300 radnika Petrokemije strahuje za posao

Oko 1300 radnika strahuje za posao, a sve je navodno zapelo na okolišnoj dozvoli, čije izdavanje država uvjetuje ulaganjem milijuna eura u modernizaciju proizvodnje, koja će smanjiti štetne čestice u zraku.

Sindikat EKN-a Petrokemije i Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije u današnjem priopćenju su istaknuli da sada, kad su se cijene plina spustile i stabilizirale, ne postoji nijedan razlog da se proizvodnja ne pokrene te naglasili da svako odgađanje ide izravno na štetu interesa Republike Hrvatske.

"Nažalost, vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te Ina i PPD zajedno s više od 54 posto bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo Petrokemiji i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost RH o uvozu hrane", istaknuli su sindikati.

Istodobno, kažu, vlada još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije, za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom.

Sindikati od Ministarstva traže da organizira sastanak s predstavnicima Ine, PPD-a, Yildirim Groupa i sindikata Petrokemije

Sindikati su od Uprave Petrokemije zatražili da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih postrojenja što je prije moguće, a od vlade, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika, da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije.

Od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sindikati traže da hitno organizira organizira sastanak na kojem će, osim ministra, biti predstavnici Ine, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije jer, kako navode, kao predstavnici radnika Petrokemije imaju pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donesene.

Sindikalne povjerenike zadužili su da o svemu obavijeste radnike Petrokemije i pripremaju se zajedno s njima za moguće sindikalne akcije, a Radničko vijeće Petrokemije da s Upravom društva organizira centralni Skup radnika na kojem će 1.300 zaposlenih poslati posljednje upozorenje svima i razmotriti buduće zajedničke aktivnosti.

Ugovor Yildrima s Inom i PPD-om

Inače, kompanija Yildrim je početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela od 54.5 posto u Petrokemiji te se čeka ocjena agencija za zaštitu tržišnog natjecanja iz zemalja na kojima posluje Petrokemija, čijim će odobrenjem kupoprodajni ugovor o preuzimanju većinskog udjela u kompaniji postati valjan.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54.52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17.9 posto udjela, dok je 12.73 posto na skrbničkom računu u HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9.09 posto dionica ima Janaf, a 5.45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0.08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Pročitajte više