Ministarstvo podupire Siščane protiv gradnje nove spalionice otpada

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić izvijestio je danas kako je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbilo zahtjev Inine Rafinerije nafte u Sisku da procijeni Studiju utjecaja na okoliš za rekonstrukciju postrojenja za termičku obradu otpada u Rafineriji, budući da je utvrdilo kako zahvat predložen tom studijom nije rekonstrukcija, već izgradnja nove spalionice.

"Ministarstvo je utvrdilo da zahvat - predložen Rafinerijinom studijom o utjecaju na okoliš - nije rekonstrukcija, već izgradnja novog objekta spalionice, te da projekt Rafinerijine spalionice nije u skladu s Generalnim urbanističkim planom grada Siska, ni s Prostornim planom Sisačko-moslavačke županije. Ministarstvo je također utvrdio da Rafinerijina studija o utjecaju spalionice na okoliš nije u skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša", rekao je Pintarić na izvanrednoj konferenciji za novinstvo.

"Konačno jedna dobra i ugodna vijest za Sisak", rekao je sisački gradonačelnik, dodavši kako je "u ovom slučaju pobijedila javnost i građani Siska, koji su se, bez obzira na političke i stranačke razlike, zajedno suprotstavili planu izgradnje nove spalionice u Rafineriji i spaljivanju otpada s drugih područja Hrvatske u Sisku".

Pintarić je naglasio kako je jedinstveno stajalište Gradskog poglavarstva da Sisak ne želi spalionicu otvorenog tipa nigdje na svom području.

"Grad podržava modernizaciju postojeće Rafinerijine spalionice samo za njezine vlastite potrebe - za spaljivanja otpada iz rafinerije i s područja Siska, a nećemo dopustiti spaljivanje otpada iz drugih rafinerija i gradova", rekao je sisački gradonačelnik.

Dodao je kako Sisak ne može dopustiti da, uz tri postojeće spalionice, dobije četvrtu spalionicu otvorenog tipa.

Sisački gradonačelnik također je najavio kako će Gradsko poglavarstvo od Inina Nadzornog odbora i Vlade zatražiti da se skrate rokovi modernizacije pogona za odsumporavanje u sisačkoj Rafineriji. Prema Ininu planu, ta bi modernizacija trebala biti dovršena u roku od 19 mjeseci od početka gradnje, koja još nije ni počela, odnosno trebala bi biti gotova do kraja 2006. ili početka 2007.

Najavio je da će Gradsko poglavarstvo na idućoj sjednici raspravljati o programu sanacije različitih industrijskih pogona s povećanom koncentracijom benzena na području Siska.

(Hina) xmalj ysp

Pročitajte više