Ministarstvo pravosuđa: Haag nikada nije intervenirao u vezi s utvrđivanjem autentičnosti pojedinih dokaza

Ministarstvo pravosuđa danas je priopćilo da zagrebački Ured za vezu Haaškog suda nikada nije intervenirao niti na bilo koji način pokušao utjecati na Upravu za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima u smislu onemogućavanja utvrđivanja autentičnosti pojedinih dokaza koji se koriste u postupcima pred Haaškim sudom.

"Utvrđivanje autentičnosti pojedinog dokaza provodi se sukladno pravnim pravilima, u za to predviđenom postupku pred nadležnim tijelima", navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

U današnjem broju tjednik Nacional u tekstu pod naslovom "Bajić istražuje autentičnost brijunskog transkripta" uz ostalo navodi da je Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine 17. studenoga poslao pismo Kenethu Scottu, glavnom tužitelju u slučaju Gotovina u kojem piše kako je čuo da je Haaško tužiteljstvo umiješano u pokušaj opstrukcije formiranja saborskog povjerenstva koje bi među ostalim istražilo i autentičnost spornih brijunskih transkipata.

List piše da je Mišetić u pismu naveo kako je čuo da je čelnik zagrebačkog Ureda za veze Haaškog tužiteljstva Thomas Osorio intervenirao u Ministarstvu pravosuđa i prenio stavove tužiteljice Carle del Ponte.

Ona je, prema tom pismu, hrvatskim dužnosnicima poručila da bi osnivanje saborskog povjerenstva za utvrđivanje autentičnosti transkripata iz Ureda bivšeg predsjednika Tuđmana doživjela kao čin koji bi doveo u pitanje suradnju hrvatske Vlade i Haaškog suda i da bi to moglo uzrokovati negativnu intonaciju njezina izvješća o suradnji Hrvatske sa Sudom pred Vijećem sigurnosti UN-a koje je predala 23. studenoga.

Nacional navodi da je Scott Mišetiću odgovorio da su tvrdnje iz njegovog pisma neosnovane i time u tom odgovoru (od 19. studenoga) posredno potvrdio da Haaško tužiteljstvo nema ništa protiv istrage o autentičnosti spornih transkripata.

List ističe da je utvrđivanje autentičnosti dokumenta tražio i odbjegli general Gotovina, koji je preko svojih odvjetnika u listopadu podnio i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, zbog krivotvorenja dokumenta.

(Hina) pp/xam ysšh

Pročitajte više