Ministarstvo pravosuđa o oglasu "Istina je!"

MINISTARSTVO pravosuđa danas je priopćilo kako se svi nositelji javne vlasti moraju suzdržavati od komentiranja nepravomoćnih odluka sudova, reagirajući na prošlotjedni plaćeni oglas Zagrebačkog gradskog poglavarstva objavljen u dnevnom tisku pod naslovom "Istina je!" kojeg je potpisao zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.

U tom se oglasu, navodi Ministarstvo, protuzakonito i neutemeljeno napada sud i sudac Općinskog suda u Zagrebu.

"Svi nositelji javne vlasti moraju se suzdržavati od komentiranja nepravomoćnih odluka sudova pogotovo da bi tim komentiranjem ili stvaranjem općeg mnijenja izražavali mišljenje što i kako je sud trebao presuditi u konkretnom predmetu bez obzira o kojoj vrsti sudskog postupka se radilo", navodi se iz Ministarstva pravosuđa.

Pritom podcrtavaju kako je svako drugačije postupanje suprotno funkcioniranju društva koje je utemeljeno na vladavini prava.

Dalje navode kako je, tek nakon što viši sud povodom dopuštenog pravnog lijeka donese svoj konačan pravorijek, moguće u svakom obliku-javno, slobodno i bez ograničenja- izraziti svoje mišljenje o sudskoj odluci kao i svakom drugom djelovanju.

Ministarstvo pravosuđa podsjeća da je Zakonom o sudovima zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke, a posebno uporaba javnih ovlasti, sredstava javnog priopćavanja i uopće javnih istupanja radi utjecaja na tijek i ishod sudskih postupaka. Jednako je važno da, po tom zakonu, odluku smije mijenjati i ukidati samo sud u čiju nadležnost spada predmet u postupku propisanom zakonom.

Također upozorava da je po Kaznenom zakonu zabranjeno za vrijeme trajanja postupka pred sudom (a konkretan postupak još uvijek traje jer nije okončan pravomoćnom odlukom) i prije donošenja pravomoćne sudske odluke u jasnim sredstvima priopćavanja iznijeti svoje mišljenje o tome kako bi u tom slučaju pravosudni dužnosnik trebao postupati ili kakve odluke donositi.

Predsjednik Općinskog suda u Zagrebu Đuro Sessa jučer je, zajedno s ogrankom Udruge hrvatskih sudaca tog suda, podnio kaznenu prijavu protiv zamjenika zagrebačke gradonačelnice Milana Bandića, tajnika Poglavarstva Vidoja Buluma i neimenovanih članova Poglavarstva koji su glasali za objavljivanje oglasa "Istina je!" u dnevnom tisku.

Predsjednik Općinskog suda u Zagrebu u priopćenju navodi kako su povod kaznenoj prijavi plaćeni oglas odnosno učestali i nedopustivi napadi na sutkinju tog suda Nives Radišić i sam sud vezani uz "aferu Zagrepčanka".

Objavljivanje oglasa "Istina je" s informacijama o kupnji nekretnina "Zagrepčanke" od strane Grada, na Bandićev su prijedlog na sjednici 7. svibnja podržali SDP-ovi članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva, a samo je gradonačelnica Vlasta Pavić bila suzdržana. Svi članovi poglavarstva iz HNS-a su bili protiv.

Pročitajte više