Ministarstvo pravosuđa: U zatvoru nema epidemije svraba, uređujemo sobu za susrete s djevojkama

Ilustracija: Index, Hina, 123rf

PRITVORENICI splitskog zatvora na Bilicama požalili su se da je došlo do epidemije svraba i da je spaljeno više deka i jogija. Naš izvor tvrdi da pouzdano zna za četiri slučaja i da se sve želi sakriti od javnosti.

Dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu, nije dobila nikakvu informaciju da se svrab pojavio u splitskom zatvoru, a u Ministarstvu pravosuđa demantiraju i tvrde da nemaju nijedan zabilježeni slučaj.

"Ove godine imali smo dva zatvorenika sa sumnjom u svrab"

"Tijekom 2017. godine kod dva istražna zatvorenika izražena je sumnja u postojanje te bolesti pa su poduzete mjere zaštite, odnosno, propisana im je odgovarajuća terapija i provedeno daljnje medicinsko praćenje. U takvim situacijama protokolom je određeno postupanje s odjevnim predmetima zatvorenika i posteljinom. To uključuje prokuhavanje, odnosno, pranje odjeće i posteljine, kao i postupanje s madracima koji se zamjenjuju te određeno vrijeme pod posebnim uvjetima pohranjuju u zatamnjenu prostoriju i nakog toga prozračuju. Tijekom 2016. godine evidentirano je nekoliko sporadičnih slučajeva sličnih svrabu, ali niti u jednom slučaju nije se radilo o cijeloj sobi, niti je istovremeno više osoba imalo iste simptome", navodi Ministarstvo pravosuđa.

U splitskom zatvoru uređuju sobu za susrete s djevojkama i suprugama

Pritvorenici su nam se potužili i na neodgovarajuću sobu za susrete s djevojkama i supruga. Žale se da prostorija nema ni prozore, ni ventilaciju, a sumnjaju da uopće ima i uporabnu dozvolu. Sve smo to pitali Ministarstvo. Evo što su nam odgovorili.

"Zatvor u Splitu trenutno je u fazi osposobljavanja postojećeg prostora u svrhu posebne prostorije za boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom bez nadzora. Postojeći prostor nema prozora, ali ima ventilaciju i sanitarni čvor."

Pročitajte više