Ministarstvo pravosuđa: Već odavno se nitko ne žali na nepravedno suđenje u Hrvatskoj

"MINISTARSTVO pravosuđa još nije zaprimilo odluku talijanskih vlasti o molbi pa je ne može komentirati kao niti razloge za donesenu odluku", stoji u reakciji Ministarstva pravosuđa na oslobađajuću odluku talijanskog Prizivnog suda koji je odbio izručiti kapetana JNA Iliju Brčića optuženog na splitskom Županijskom sudu na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. 

Talijani oslobodili oficira JNA koji je razarao dalmatinske otoke

Za oslobađanje Brčića, presudan razgovor premijera Đukanovića i Berlusconija?

Brčić se nalazio od konca prošle godine u pritvoru u Italiji, nakon što je uhićen u zračnoj luci kao član vojne delegacije Crne Gore koja je u Italiju otputovala na poziv NATO-a, po međunarodnoj tjeralici Interpola koju je raspisala Hrvatska. Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je kako još uvijek čeka obavijest nadležnih talijanskih vlasti povodom podnesene molbe za izručenje odnosno o razlozima odbijanja molbe. U onom trenutku kada odluku i dobiju, objašnjavaju iz kabineta ministrice Ane Lovrin, tada će biti moguće dati ocjenu i osvrt na navedenu odluku.

Presedan u Italiji

Odluci o puštanju Brčića prethodio je početkom mjeseca nevjerojatni presedan na talijanskom sudu kad je glavni tužitelj Catanzara Lombardi u slučaju oficira JNA Ilije Brčića, a koji je zastupao Hrvatsku u traženju da se Brčić isporuči našoj zemlji predložio prizivnom sudu u Rimu da se taj zahtjev odbije kao neosnovan. Naime, Lombardi je kazao kako Brčiću ne bi bilo omogućeno pravedno suđenje pred hrvatskim pravosuđem!

"Nemamo saznanja na čemu se temelji navodna izjava talijanskog tužiteljstva o nemogućnosti pravednog suđenja zbog lošeg stanja ljudskih prava u RH. S takvom navodnom ocjenom nikako se ne možemo složiti jer RH već neko vrijeme od relevantnih međunarodnih institucija i organizacija kao niti od nevladinih organizacija, ne zaprima prigovore takvog sadržaja.", stoji u reakciji ministarstva pravosuđa.

Podignuta kvaliteta

Naime, iz ministarstva pravosuđa ocjenjuju kako je Hrvatska podignula kvalitetu sudovanja u RH posebno u predmetima suđenja ratnim zločinima. To je, kažu u ministarstvu, potvrdio i MKSJ u Haagu svojom odlukom da jedan od vrlo važnih i složenih postupaka dostavi na postupanje hrvatskom sudu.

"Osim toga, niti u jednom od sudskih postupaka koji su vođeni u Republici Hrvatskoj zbog kaznenih djela ratnih zločina, Sud za ljudska prava u Strasbourgu nije utvrdio postojanje povrede ljudskih prava", stoji u reakciji Ministarstva pravosuđa.

Brčić ne može više iz Crne Gore

Oficir Ilija Brčić danas se očekuje u Crnoj Gori, dok je njegov branitelj Goran Rodić za lokalni Antena radio u Crnoj gori, izjavio kako Brčić nije siguran od novog uhićenja u slučaju da se opet nađe na teritoriju neke druge države. Prema Ustavu Crne Gore, crnogorski državljanin ne može biti prognan niti izručen drugoj državi, osim u skladu s međunarodnim obavezama Crne Gore.
 

I.Ć.

Pročitajte više