Ministarstvo pravosuđa zna preko pola godina da Kadijević neće biti izručen Hrvatskoj

MINISTARSTVO pravosuđa zna preko pola godine da posljednji jugoslavenski ministar obrane Veljko Kadijević, odgovoran za vojnu agresiju na Dubrovnik i Vukovar, neće biti izručen Hrvatskoj.

"Ministarstvo pravosuđa je 11. siječnja 2008. podnijelo Generalnom tužiteljstvu Ruske Federacije zahtjev za privremeno uhićenje Veljka Kadijevića radi predaje pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Isto rusko tijelo je 26. ožujka odgovorilo da se Kadijević smatra izbjeglicom na teritoriju Ruske Federacije i da stoga prema ruskom Zakonu o izbjeglicama ne može biti podvrgnut izručenju", stoji u odgovoru Ministarstva na upit o hrvatskim pravnim mogućnostima nakon što je Kadijević dobio rusko državljanstvo.

"Otišao sam ne zbog hrvatske optužnice nego zato što nisam želio ići u Haag"

Podsjećamo,  83-godišnji general dobio je 13. kolovoza ove godine rusko državljanstvo, a rješenje o upisu u knjigu državljana potpisao je sam predsjednik Dmitrij Medvjedev. Kadijević je rođen u selu Glavina Donja nedaleko od Imotskog, a iz Beograda je u Rusiju pobjegao 2001. godine. "Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni pod koju cijenu nisam želio ići u Haag", pojasnio je umirovljeni general ruskom tjedniku Boljšoj gorod.

Iz Ministarstva poručuju da je međunarodna tjeralica za Kadijevićem raspisana 22. ožujka 2007., nakon čega su se u javnosti pojavile informacije da se bjegunac nalazi u Moskvi. Krajem iste godine, točnije 28. prosinca preko Interpola je stigla obavijest da je Kadijević u Rusiji dobio status političkog azilanta.

Ministarstvo nema nikakvih službenih saznanja da je Kadijević postao Rus

"Zasad nemamo nikakvih službenih informacija o tome da bi Veljku Kadijeviću bilo dodijeljeno rusko državljanstvo", poručuju na kraju iz Ministarstva.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više