Ministarstvo priznalo greške telefonskih kompanija, ali neće ništa učiniti još godinu dana



UDRUGA Telekom - udruga za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga poslala je prošli tjedan Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zahtjev za izmjenom zakona koji pružateljima usluga mobilne telefonije dopuštaju nepoštenu praksu prema korisnicima, a ministarstvo se slaže s njihovim prigovorom, ali je sporo u provedbi promjena.

Iz udruge Telekom upozorili su na praksu pružanja popusta na mobitele pri produljenju postojećih ili sklapanju novih ugovora. Problem je u tome što se u zamjenu od korisnika traži potpisivanje ugovora do dvije godine, "pri čemu se korisnik obvezuje koristiti određeni tarifni paket za cijelo vrijeme trajanja ugovora".

"Problem nastaje kada korisnik iz bilo kojeg razloga želi prije isteka roka ugovor raskinuti jer je tada, prema odredbama općih uvjeta operatora, dužan odjednom platiti sve preostale mjesečne naknade do isteka ugovorenog razdoblja", što je i nepošteno i nije u skladu sa Zakonom o pravima potrošača.

Predugo čekanje

Udruga je navela kako im je u roku od tri dana odgovoreno iz Ministarstva: "U svojem očitovanju Uprava elektroničkih komunikacija i pošte ističe kako je u tijeku postupak usklađenja propisa s revidiranim okvirom Europske unije, te kako posao planiraju zgotoviti do polovice 2011. godine. Budući da su, kako kažu iz Ministarstva, zaštita i promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga prioritet u ovom usklađenju, planiraju podrobno razmotriti sva nova rješenja, pri čemu će voditi računa i o našoj inicijativi".

"Skloni smo pohvaliti izuzetno brzi odgovor Ministarstva, međutim, izražavamo snažno protivljenje zadanom roku za rješenje. Naime, neprihvatljivo nam je da se na rješenje evidentnog problema čeka dulje od godinu dana, za koje vrijeme će operatori i dalje uživati zakonsko pravo da se na nepošten i nepravedan način odnose prema korisnicima telekomunikacijskih usluga", navodi udruga i poziva Ministarstvo da bez ustezanja uputi prijedlog za izmjenu spornih odredbi zakona.

Pročitajte više