ministarstvo: STEČENI UVJETI ZA RASPUŠTANJE OSJEčKO-baranjske SKUPŠTINE

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izvijestilo je osječkobaranjski Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da su, prema raspoloživim podacima, nastupile pretpostavke za raspuštanje osječkobaranjske Županijske skupštine, zbog nemogućnosti donošenja odluka dulje od tri mejseca. L

U dopisu Ministarstva koji je potpisala načelnica Odjela za nadzor lokalne i područne samouprave Miroslava Nina Mišković, a Županijski odbor HDZ-a ga dostavio medijima, navodi se kako je Ministarstvo nadležno podnijeti prijedlog za raspuštanje predstavničkog tijela Vladi RH, na temelju čl. 84 (st. 1, točka 6) Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, te da je stoga potrebno predložiti osobu za obavljanje dužnosti Vladina povjerenika u Osječko-baranjskoj županiji.

Spomenutom se zakonskom odredbom propisuje da će Vlada, na prijedlog nadležnog državnog tijela, predstavničko tijelo raspustiti ako ne može donositi odluke iz svog djelokruga dulje od tri mjeseca.

"Molimo vas da u tom smislu, kao stranka koja participira u Županijskoj skupštini, dostavite prijedlog kandidata za dužnost povjerenika", navodi se dopisu Ministarstva i dodaje da kandidat ne može biti član niti jedne stranke, član predstavničkog tijela koje se raspušta, a treba imati visoku stručnu spremu, po mogućnosti pravnog smjera.

Da bi prijedlog ušao u razmatranje, potrebno ga je dostaviti u Ministarstvo najkasnije do četvrtka, 6. studenoga, u 16 sati, stoji u dopisu Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Početkom travnja ove godine 26 skupštinskih vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSP-a podnijelo je ostavke na svoje mandate, a te su stranke zatražile raspuštanje Skupštine, tvrdeći da je ostala bez kvoruma. Umjesto svoga vijećnika Stjepana Roba, koji je prešao u HDZ i podnio ostavku, HSS je imenovao zamjenu i Skupština je nastavila s radom, što su svojim mišljenjima tada potvrdili Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave i Vlada, ali je takav postupak nedavnom odlukom osporio Upravni sud RH.

Predstavnici vladajuće koalicije (SDP, LS, HSS, Libra) najavili su, zbog takve odluke Upravnog suda, podnošenje tužbe Ustavnom sudu RH.

Tri oporbene stranke (HDZ, HSLS i HSP) tražile su nedavno, prije odluke Upravnog suda o nelegalnosti Skupštine, njezino raspuštanje zato što se, kako tvrde, nije sastala dulje od tri mjeseca. Osim toga, u međuvremenu je još jedan HSS-ov vijećnik prešao u HDZ, pa oporba tvrdi da je Skupština na taj način definitivno ostala bez kvoruma.

(Hina) ivuč jn

Pročitajte više