Ministarstvo zdravstva: Sustavno se kontrolira ispravnost hrane

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas kako navodi objavljeni u članku "Rak na policama hipermarketa" u današnjem Večernjem listu nisu istiniti, te da su krajnje senzacionalistički, a tekstom se pokušava unijeti panika i strah među potrošače.

Ministarstvo napominje kako u Hrvatskoj o primjeni prehrambenih aditiva brine veći broj stručnjaka u industriji i u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, a u novije vrijeme i u Hrvatskoj agenciji za hranu.

"Sanitarna inspekcija sustavno kontrolira zdravstvenu ispravnost hrane na tržištu Republike Hrvatske", ističe Ministarstvo i dodaje kako se na taj način vodi brigu o zdravlju potrošača i zabranjuje uporaba hrane koja ga može ugroziti.

Također podsjeća kako je načela uređivanja aditiva i toksikološka ispitivanja postavila Svjetska zdravstvena organizacija. Prosuđivanje znanstvenih podataka oko aditiva i njihovu primjenu na međunarodnoj razini provode stručnjaci Svjetske zdravstene organizacije (WHO) i Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO), stoji u priopćenju.

Većina prehrambenih aditiva označena je tzv. E - brojem, a broj služi za identifikaciju toksikološki ispitanih i u EU dopuštenih aditiva.

Ministarstvo ističe kako je E-sustav obrojčavanja u Europi uveden zbog lakšeg reguliranja prehrambenih aditiva koji su već bili u uporabi. Na taj se način olakšala i njihova identifikacija.

Svaki broj identificira određeni aditiv, a prefiks "E" označava akitive koji su primjenjivi u Europi. To još označava da proizvođač jamči neškodljivost svojeg proizvoda, odnosno aditiva.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi sustavno prati i usklađuju sve zakonske propise s europskim direktivama, a pravilnik o prehrambenim aditivima kojim se regulira njihova uporaba u Hrvatskoj usklađen je s odgovarajućim direktivama EU.

Liste dopuštenih prehrambenih aditiva u potpunosti su usklađene s Europskom unijom i temeljnim načelima Svjetske zdravstvene organizacije, a vrste dopuštenih aditiva i njihova primjena u Hrvatskoj jednaki su kao u bilo kojoj zemlji Europske unije.

"Večernji list" danas je objavio kako su neki proizvodi u hrvatskim trgovinama pretrpani aditivima, među kojima su posebno opasni pojačivači okusa, različita sladila i bojila koja mogu prouzročiti i najteže maligne bolesti.

Pročitajte više