Ministarstvo znanosti predložit će Vladi objavljivanje novoga javnog poziva za predlaganje kandidata za Nacionalna vijeća

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i športa predložit će Vladi da u najkraćem roku objavi novi javni poziv za predlaganje kandidata za Nacionalno vijeće za znanost i Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, budući da je prilikom upućivanja javnoga poziva u rujnu prošle godine počinjena proceduralna pogreška jer je poziv uputilo Ministarstvo znanosti i tehnologije što pak nije u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju po kojemu javni poziv za članove spomenutih nacionalnih vijeća upućuje Vlada Republike Hrvatske

Naime, kako se ističe u današnjem priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, iz Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju nedvojbeno proizlazi kako javni poziv za članove nacionalnih vijeća za znanosti i visoko obrazovanje objavljuje Vlada, a ne Ministarstvo.

Smisao te odredbe je u tomu što Vlada treba biti upoznata sa svim prijedlozima kandidata za članove nacionalnih vijeća što nije bilo moguće budući da su prijedlozi upućeni na temelju javnoga poziva od 3. rujna 2003. stigli u Ministarstvo, a time je, kako se navodi, dovedena u pitanje transparentnost cjelokupnoga postupka.

Sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kandidate za Nacionalno vijeće za znanost i Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje predlažu znanstveni instituti, Rektorski zbor hrvatskih sveučilišta, sveučilišni senati, Vijeće veleučilišta i visokih škola, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska gospodarska komora, udruge poslodavaca, sindikati u znanosti te znanstvenici i članovi akademske zajednice.

Zakonom je utvrđeno da članovi spomenutih nacionalnih vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, ravnatelji znanstvenih instituta, rektori i prorektori sveučilišta te dekani veleučilišta, fakulteta i visokih škola .

U priopćenju se naglašava kako je analiza postupka predlaganja kandidata ukazala i na postojeće zakonske nedostatke i nejasnoće koje priječe imenovanje nacionalnih vijeća u roku utvrđenom Zakonom, među kojima su, primjerice, kratkoća roka za osnivanje i kvalitetno ekipiranje Agencije za znanost i visoko obrazovanje te nedostatak jasne i transparentne razrade zakonskih odredaba u pogledu uvjeta i postupka predlaganja kandidata za članove nacionalnih vijeća.

Osim toga, dodaje se da navedeni nedostatci nisu jedini koje Zakon sadrži, ako je suditi po sve brojnijim prigovorima koji dolaze iz akademskih i znanstvenih krugova. To će pak, stoji u priopćenju, u konačnici najvjerojatnije dovesti do izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju po hitnom postupku, a u suradnji s inicijatorima i autorima Zakona te istaknutim pravnim stručnjacima.

Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ističe da do imenovanja novih saziva nacionalnih vijeća neće doći do zastoja u funkcioniranju sustava znanosti i visokog obrazovanja jer će, sukladno Zakonu, do imenovanja novih saziva nacionalnih vijeća, postojeća nastaviti raditi i obavljati poslove iz svoje nadležnosti.

Pročitajte više