Ministre Milinoviću, a kako ugurati kabinu za pušače u prostor manji od 50 kvadrata?

"RAZMIŠLJAMO o mogućnosti izmjena Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda", priznao je danas i službeno Darko Milinović da se njegov rigorozni zakon protiv pušača urušava kao kula od karata nakon što je postalo jasno da bi vlasnike kafića i restorana mogao otjerati u bankrot. No, izgleda da Milinović ni ovoga puta nije u potpunosti spreman poslušati zahtjeve hrvatskih obrtnika, već opet inzistira na nekim svojim idejama.

Ugostitelji su tako predlagali da kafići manji od 50 metara kvadratnih dobiju mogućnost izbora žele li biti pušački ili nepušački, a da se većim kafićima omogući izgradnja odvojene prostorije za pušače. Iako se to naizgled činila kao najlogičnije rješenje, Milinoviću se očito ne sviđa što će se svi manji kafići, realno gledajući, odlučiti za pušače pa je pronašao drugačiju varijantu.

Milinović kaže kako se razmatra izmjena Zakona prema kojoj bi manji kafići morali instalirati kabine za pušenje. Veći kafići, pak, morali bi napraviti odvojenu prostoriju za pušače, ali u toj prostoriji ne bi bilo posluge; odnosno pušači bi morali prošetati do šanka, uzeti svoje piće i sami ga odnijeti za stol u susjednoj i sasvim odvojenoj prostoriji.

Veći kafići vjerojatno nemaju pretjeranih zamjerki na ovaj prijedlog, ali vlasnici manjih objekata opet su se našli na mukama: kako i gdje u prostor od 50 metara kvadratnih ugurati kabinu za pušenje? Ugostitelji poručuju da to jednostavno nije moguće, te se uzdaju kako će i Vlada shvatiti da ne mogu u prostore od 50 kvadrata ugurati pušačke kabine pa će shodno tome pronaći kompromisno rješenje.

Pročitajte više