Ministri EU u ponedjeljak o PSP-a i ribolovno-ekološkoj zoni RH

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije raspravljat će u ponedjeljak u Luxembourgu o stanju u zemljama iz Procesa stabilazacije i pridruživanja te donijeti zaključke o potrebi jačanja suradnje s Haškim sudom i odluci Hrvatskog sabora o proglašenju zaštićene ribolovno-ekološke zone, najavilo je u petak talijansko predsjedništvo EU-a.

Talijanski veleposlanik pri EU-u Umberto Vattani najavio je da će se na sastanku, koji je uglavnom namijenjen pripremama za predstojeći summit EU-a, 16. i 17. listopada u Bruxellesu, u okviru točke dnevnog reda "zapadni Balkan", raspravljati o stanju u pet

zemalja jugoistočne Europe i donijeti zaključci s naglaskom na potrebu poboljšanja suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Ministri će također raspravljati o regionalnoj suradnji, posebice o odluci Hrvatskog sabora da proglasi zaštićenu ekološku i ribolovnu zonu u Jadranskom moru.

Europskim ministrima vanjskih poslova u Luxembourgu će se pridružiti i glavna Haška tužiteljica Carla del Ponte, koja je u četvrtak podnijela izviješće Vijeću sigurnosti o suradnji s Haškim sudom.

Ona je pred Vijećem sigurnosti ocijenila da suradnja zemalja bivše Jugoslavije s haškim tužiteljstvom ne ispunjava njezina ocekivanja, a Hrvatskoj je prvenstveno zamjerila neuspjeh u uhićenju odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Žalim što moram reći da Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Republika Srpska i hrvatski dio Federacije BiH nisu ostvarili punu suradnju sa Sudom", kazala je Del Ponte.

U slučaju Hrvatske Del Ponte je izvijestila da sada većina njezinih zahtjeva za pristup dokumentima i svjedocima ima "ozbiljan i profesionalan tretman", ali je poručila da se kvaliteta i brzina suradnje značajno povećavaju "približavanjem važnih međunarodnih rokova", i stavljanjem suradnje "u centar pažnje".

Del Ponte je ocijenila da je "na hrvatskim vlastima odgovornost zbog neuspjeha u uhićenju i predaji generala Ante Gotovine".Suradnja s Haškim sudom te napredak u procesu povratka izbjeglica, glavni su uvjeti koje EU postavlja Hrvatskoj za odobravanje statusa kandidata i početak pregovora o punopravnom članstvo, naglašeno je u četvrtak u Bruxellesu kada je premijer Ivica Račan predao odgovore na upitnik Europske komisije.

U pogledu zaštićene ribolovno-ekološke, veleposlanik Vattani je, odgovarajući na upit hrvatskih novinara zašto se kritizira odluka Hrvatskog sabora kada je ona u skladu s međunarodnim konvencijama, odgovorio: "Naravno da trebamo poštivati međunarodne zakone i zakone međunarodne zajednice, ali kada se želi ući u EU, onda se moraju poštivati i neka njezina pravila".

"Nijedna odluka nije poželjna ukoliko ne uvažava interese drugih, a to znači poštivanje naših pravila ponašanja, prije svega dijaloga", dodao je Vattani.

Pročitajte više