Ministri EU-a počeli razgovore o Iranu, Rusiji, Bliskom istoku

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije (EU) započeli su u ponedjeljak razgovore o odnosima s Iranom, Rusijom i o Bliskom istoku.

Diplomati i ministri izrazit će nezadovoljstvo isključivanjem više od 2.000 reformističkih kandidata s prošlotjednih parlamentarnih izbora u Iranu, no istaknut će i predanost nastavku "kritičkog dijaloga" s Teheranom.

Ipak, pregovori o prvom sporazumu o suradnji EU-a i Irana ostaju suspendirani, dok Unija očekuje posljednje izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju o iranskom ispunjavanju obveza povezanih s nuklearnim aktivnostima.

Očekuje se i da će ministri oštro upozoriti Rusiju da mora proširiti važeći ugovor o trgovini i suradnji s deset budućih članica EU-a ili će se u suprotnom suočiti s protumjerama.

Rusija traži jamstva da proširenje Unije neće dovesti do pada robne razmjene s njezinim bivšim komunističkim saveznicima u istočnoj i središnjoj Europi.

Ministri će također razmotriti situaciju na Bliskom istoku, nakon još jednog palestinskog samoubilačkog napada na izraelske ciljeve u nedjelju.

Pročitajte više