MINISTRI VANJSKIH POSLOVA EU-A NA NEFORMALNOM SASTANKU

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica EUa započeli su u petak u dvorcu St. Gerlach u blizini Maastrichta u Nizozemskoj dvodnevni neformalni sastanak na kojem će razmotriti niz vanjskopolitičkih i sigurnosnih pitanja.

Prvi dio sastanka bit će posvećen odnosima EU-a s azijskim zemljama u sklopu priprema za predstojeći summit EU-Azija, koji se treba održati 8. i 9. listopada u Hanoju, u Vijetnamu. Taj je summit doveden u pitanje zbog neslaganja EU-a da se se sastane s predstavnicima vojne hunte u Minmaru(bivšoj Burmi). S druge strane, zemlje jugoistočne Azije (ASEAN) traže da na summitu budu nazočne i tri nove članice ASEAN-a - Kambodža, Laos i Mianmar - a oni bi zauzvrat priznali proširenu Europsku uniju. Na summitu ASEM-a (Azijsko-europski susret) uz zemlje ASEAN-a sudjeluju i Kina, Japan i Južna Koreja.

Za Europsku uniju to je vrlo osjetljivo pitanje budući da je ona uvela ekonomske sankcije protiv režima u Mianmaru, a pojedine članice žele da se zauzme još čvršći stav prema tamošnjoj vojnoj hunti. Europske organizacije za ljudska prava zabrinute su mogućnošću da se zbog trgovinskih odnosa naprave ustupci zemljama ASEAN-a.

"Danas ćemo vidjeti možemo li uspostaviti ravnotežu između važnosti strateških odnosa s Azijom i kritičnog stajališta EU-a prema Mianmaru", rekao je na uvodnoj konferenciji za novinare nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, koji predsjedava sastankom.

Sastanak će se nastaviti raspravom o stanju na Bliskom istoku. Ministar Bot je rekao da EU želi potaknuti povlačenje Izraela iz pojasa Gaze. Također je izrazio protivljenje nedavnim potezima Izraela, koji nastavlja izgradnju u pojednim naseljima na Zapadnoj obali.

Ministri vanjskih poslova također će razgovarati i o Iraku i Iranu,Sudanu, a pratit će i razvoj talačke krize u Rusiji.

U subotu će se šefovima diplomacija zemalja članica EU-a na radnom ručku pridružiti ministri vanjskih poslova četiriju zemalja kandidata - Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Turske. Ministar Miomir Žužul prvi će put sudjelovati na ministarskom sastanku EU-a nakon što je Hrvatska u lipnju dobila status kandidata. Ministar Bot je najavio da će tijekom radnog ručka četvorica ministara biti upoznata sa sadržajem rasprave 25-orice.

U subotu popodne na dnevnom redu je zapadni Balkan. Razgovarat će se o budućim odnosima EU-a s državnom zajednicom Srbije i Crne Gore te o Kosovu u svjetlu predstojećih izbora koji će se održati u listopadu. Povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten iznijet će svoje prijedloge o odnosima sa Srbijom Crnom Gorom.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više