Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije ćaskali o svemu osim o najbitnijoj temi

GORDAN JANDROKOVIĆ sastao se sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem na marginama neformalnog ministarskog sastanka u Budimpešti. Jandroković i Jeremić razgovarali su o brojnim temama, priopćio je MVPEI, ali o onoj najvažnijoj, najavljenoj tužbi protiv Hrvatske za genocid nad Srbima u razdoblju od 1991. do 1995. nije izgleda prozborena niti riječ, iako je to proteklog vikenda bila goruća tema u srpskim medijima

Jandroković je tako, navodi se u priopćenju, izrazio zadovoljstvo susretima visokih dužnosnika za koje smatra da su poticaj unaprjeđenju suradnje i rješavanju otvorenih pitanja, a oba su ministra istaknuli da su jako zadovoljni međusobnom suradnjom.

Jandroković je Jeremiću rekao da će Hrvatska u potpunosti podržavati Srbiju na putu prema europskim integracijama i neće, za razliku od Slovenije, bilateralne probleme nametati kao prepreku u pristupnim pregovorima. "Suradnja Hrvatske i Srbije i projekcija tih odnosa prema regiji izuzetno je bitna za stabilnost jugoistočne Europe", složili su se Jeremić i Jandroković pa je i zbog toga bitno da obje zemlje što prije uđu u Europsku uniju.

"Razgovaralo se i o predstojećoj raspravi o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, kao i o namjeri Republike Srbije da se u Beogradu 2011. godine organizira skup Pokreta nesvrstanih u povodu njegove 50. obljetnice", zaključuje se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte više