Ministri Žužul i Drašković najavili bolju bilateralnu i regionalnu suradnju

MINISTRI vanjskih poslova Hrvatske i Srbije i Crne Gore Miomir Žužul i Vuk Drašković suglasili su se u razgovoru vođenom u petak u Beogradu da vlade dviju zemalja moraju raditi na unapređenju odnosa, jačanju regionalne suradnje i rješavanju problema građana.

U zajedničkom susretu s novinarima ministar Drašković je razgovore ocijenio "otvorenima i svestranima" i naglasio da je u njihovu središtu bilo rješavanje problema građana. Najavio je skoro osnivanje radnih skupina za izradu serije, kako je rekao, "ljudskih sporazuma" - o mirovinama, zdravstvenom osiguranju, radnom stažu.

"Svi Hrvati koji su izbjegli, dobro su došli u Srbiju i Crnu Goru bez ikakvih uvjeta", rekao je Drašković.

Govoreći o povratku izbjeglih on je pozdravio stajalište hrvatske strane o uvođenju jednostavnijeg postupka za povratak Srba u Hrvatsku.

U razgovoru, po Draškovićevim riječima, nezaobilazna tema bilo je pitanje nestalih osoba. Drašković je rekao da "ljudski i kršćanski razlozi" zahtijevaju da se to pitanje što prije riješi, na čemu je u svojoj izjavi inzistirao i ministar Žužul.

"Pozdravljamo to što Hrvatska uskoro postaje kandidatom za člana EU. To je poticaj i za nas u Srbiji i Crnoj Gori", rekao je.

Postignuta je suglasnost da dvije zemlje postanu uzorom u razvoju regionalne suradnje, da se međusobno podržavaju u međunarodnim institucijama i organizacijama, dodao je Žužul.

Govoreći o pitanju granica, što je također bila jedna od tema razgovora, Drašković je posredno najavio povlačenje vojske s granice i dodao da je europski ideal da na granicama ne bude ni policije, te da one u buduće postoje samo na zemljovidima, a da na terenu budu otvorene.

Ministar Žužul se suglasio s ocjenom da su razgovori bili dobri te izjavio da je njegov dolazak u Beograd znak jasnog stava hrvatske vlade o potrebi unapređivanja odnosa dviju zemalja.

"Hrvatska je u specifičnom razdoblju - za koji tjedan očekujemo odluku EU kojom će Hrvatska i službeno biti kandidat za EU", rekao je Žužul.

On je podsjetio na prioritete hrvatske vanjske politike među kojima je i dobra suradnja sa susjedima.

Žužul je u izjavi za novinare pozdravio odlučnost vlade Srbije i Crne Gore da ide istim putem.

"Ne vjerujem da veliki milenijski projekt ujedinjavanja Europe može biti dovršen dok postoji jedna bijela ili crna rupa na jugoistoku Europe, dok sve naše države ne uđu u Europu", rekao je Žužul.

Dodao je da će se i eventualna otvorena pitanja lakše riješiti u okviru Europe.

Žužul je izdvojio i pitanje sukcesije što je također bila tema razgovora. Rekao je da više nema formalnih zapreka i da Ugovor o sukcesiji može stupiti na snagu 2. lipnja, te da nakon toga treba što prije riješiti preostala pitanja.

Govoreći o granicama Žužul je rekao da su principi poznati i da treba riješiti tehničko-stručna pitanja te da rješenja trebaju olakšati, a ne otežati život građana.

Stvaramo Europu bez granci, a i vjerujemo da ćemo različitim tempom doći do tog cilja ", rekao je Žužul.

Ponovio je i stajalište hrvatske vlade o manjinama i o povratku izbjeglih.

Na novinarsko pitanje u povodu jedne izjave predsjednika Stjepana Mesića koje je interpretirana na način da Vuk Drašković nije dobrodošao u Hrvatsku, Žužul je odgovorio da je riječ o pogrešnoj interpretaciji i da se predsjednik Mesić nije očitovao o odnosu prema Draškoviću.

Drašković je također rekao da je to periferno pitanje koje su proizveli mediji i dodao da će doći u Zagreb "kada bude trebalo".

Odgovarajući na novinarsko pitanje Žužul je rekao da u razgovoru nije bilo riječi o prošlosti.

"Bitno je da smo razgovarali u duhu razvijanja dobrih odnosa", rekao je Žužul, a Drašković se suglasio rekavši "Upravo tako!".

Tijekom jednodnevna službena posjeta Beogradu ministar Žužul razgovarao je sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom. Razgovarao je i s predsjednikom Skupštine zajednice Srbije i Crne Gore Zoranom Šamijem, a posjetit će i beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara.

Pročitajte više