Ministrica Antičević o reformi pravosuđa

MINISTRICA pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović na konferenciji za novinare u Kaštel Lukšiću, nakon posjeta Općinskom sudu Kaštela, ocijenila je kako pravosudna vlast ne može funkcionirati bez visokih etičkih načela te da je to jedan od najvažnijih ciljeva reforme hrvatskog pravosudnog sustava.

"Pravosuđu nisu potrebne revolucionarne metode, nego ga je potrebno stabilizirati i u tom smislu nastavit ćemo sa započetim reformama", kazala je ministrica.

Podsjetila je da je na redu donošenje Zakona o nasljeđivanju i Ovršnog zakona koji će umnogome rasteretiti pravosuđe. S tim u vezi istaknula je da se godišnje milijun i 300 tisuća predmeta slije u naša pravosudna tijela, od kojih je čak 927 tisuća nesudskih predmeta - ovrha, nasljedstava, zemljišnoknjižnih i izvanparničnih predmeta. "Micanjem tih predmeta postići će se brže i učinkovitije sudstvo jer će se suci ubuduće baviti samo pravim sudskim predmetima", navela je istaknuvši da "rade zakonito i savjesno, a preraspodjelom proračunskih sredstava gubitak od 30 milijuna kuna neće utjecati na rad tog ministarstva".

Po njezinim riječima, osiguran je i novac za popunu sudačkih mjesta, osim za općinske sudove u Zagrebu i Splitu gdje najprije treba riješiti prostorne probleme.

Provedba reformi, ocijenila je, znači i otvaranje novih radnih mjesta, dodavši da je u tom ministarstvu nedavno zaposleno i 500 otpuštenih policajaca.

Ministrica je danas u Supetru na Braču predala na uporabu novoizgrađenu pravosudnu zgradu u kojoj će biti smješteni općinski i prekršajni sud te državno odvjetništvo, službe katastra i zemljišnika.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić na prigodnoj je svečanosti u Supetru ukazao na pomake i pozitivne procese sudbene vlasti iako još ima previše neriješenih predmeta što je, kako je rekao, plod desetogodišnjeg naslijeđa.

"Zakon za svakoga mora biti jednak, a vi suci", poručio je Crnić, "trebate biti hrabri i dostojni svoga poziva, pa ćete u javnosti biti cijenjeni i poštovani".

(Hina) dstr dd

Pročitajte više