Ministrica Antunović o sigurnosnim aspektima demokratske države

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obrane Željka Antunović izjavila je danas kako se sigurnosni i drugi interesi svake države europskog kruga, pa tako i Hrvatske, ne mogu postići bez Europske unije kao temelja sigurnosne politike.

"Nestabilnost koja prijeti unutar ili prema Europi utječe na sigurnosnu situaciju svih europskih država", rekla je Antunović govoreći o sigurnosnim aspektima demokratske države na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja se održava na Brijunima

Međutim, smatra ministrica Antunović, novi sigurnosni rizici i izazovi ne mogu se rješavati unutar pojedinih država već samo kroz zajedničku međunarodnu solidarnost.

"Sigurnost nije samo odgovornost države već i široke populacije pa se veliku pozornost treba posvetiti i razvijanju opće sigurnosne svijesti i kutlure", ustvrdila je. Prema njezinim riječima interna sigurnost zemlje bitan je doprinos svake države kako vlastitoj i regionalnoj sigurnosti tako i sigurnosti u cjelovtoj europskoj međunarodnoj zajednici.

U nastavku sjednice održana je rasprava u kojem je sudjelovalo nekoliko članova Odbora dok će se sutra sudionicima skupa obratiti predsjednik Stjepan Mesić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula koji će govoriti o nacionalnoj sigurnosti u procesu pridruživanja Europskoj uniji i integraciji u NATO paktu.

Pročitajte više