Novo zaduženje od 5,8 milijardi kuna: Ministrica financija otkrila na što će ih potrošiti



MINISTRICA financija Martina Dalić gostovala je u središnjem Dnevniku HTV-a gdje je kazala kako rebalansa proračuna neće biti te da sadašnja vlada neće uvoditi nikakve nove poreze.

"Ovo zaduženje će biti korišteno za otplatu dugova koji dospijevaju u sljedećim mjesecima kao i za financiranje proračunskih projekata", rekla je Dalićka te pojasnila kako će dio novca ići za dug iz 1991. godine od 300 milijuna eura koji je nastao zbog sanacije bankarskog sustava. "To će se vratiti iz ovog zaduženja", kaže Dalićka.

"Drugi dio novca ići će za različite proračunske i kapitalne projekte, poput modernizacije željeznica. Zatim ulaganje u lučku infrastrukturu te razne oblike školstva", dodaje Dalić i kaže kako se proračunski prihodi izvršavaju u skladu s planom.

"Manjak u prvih šest mjeseci je nekih 7 milijardi kuna, a planirani na kraju godine je oko 14,9 milijardi kuna i proračun se izvršava u skladu s planom", kaže Dalić i dodaje kako proračunu nedostaje dio prihoda, jer je ukinut krizni porez i ukinuta je stopa poreza na dohodak čime je osnažena kupovna moć građana.

Pročitajte više