Ministrica Juretić za Index o 1000 eura za svako dijete: To je važno za pronatalitetnu politiku

Foto: FAH, 123rf

JEDNO od glavnih predizbornih obećanja HDZ-a bilo je ono da će svaka obitelj za novorođeno dijete dobiti 1000 eura. No nakon što je završena višemjesečna trakavica oko sastavljanja nove Vlade, polako postaje upitno hoće li se ta mjera i ostvariti.


Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić jednom mediju je kazala kako država za takvu mjeru nema novca, odnosno da u proračunu njenog Ministarstva nema dovoljno sredstava.

Iz njenog su ministarstva Indexu poručili kako ne odlučuju oni o tome, a za pretpostaviti je da će o tome krajnju odluku donijeti ministar financija Zdravko Marić pri sastavljanju proračuna.

Ministrica Juretić Indexu je pak kazala kako će pokušati namaknuti sredstva za ostvarenje te mjere.

"Mjera jednokratne naknade u iznosu od 1000 eura za svako novorođeno dijete važna je za pronatalitetnu politiku naše države. Iako je riječ o mjeri koja iziskuje značajna financijska sredstva, svakako će se o tome voditi računa prilikom izrade proračuna kako bi se namakla sredstva potrebna za ostvarenje te mjere", izjavila je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić za Index.

Karamarko: Ne odustajemo od te mjere

S druge strane prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a koji je ovu mjeru i najavio na predizbornim skupovima svoje stranke nedavno je rekao da Vlada ne odustaje od spomenute mjere.

"Ne odustajemo od toga. Pokušavam naći način i za ta sredstva, ako Bog da, bit će sve u redu. Radimo na proračunu, to moraju biti predviđena sredstva", kazao je Karamarko.


Inače u Hrvatskoj  je već godinama negativan prirodni prirast, a 2014. godine je dosegao vrhunac otkad se vode statistike. Prema  zabrinjavajućim podacima Državnog zavoda za statistiku, 2014. je umrlo 52.427, a rodilo se 39.596 djece.

Budući da se radi o 12.831 stanovnika manje to je kao da je u 365 dana nestao grad veličine Križevaca. U 2013. broj rođenih je bio 39.939, a umrlih 50.386 i tada je prirodni prirast bio u minusu za 10.447 ljudi.

Broj od 39.596 živorođenih je najmanji broj od kada se može pratiti broj rođenih u Hrvatskoj, a to je od 1780. godine.

Glavni razlozi za ovakve katastrofalne brojke su visoka stopa nezaposlenosti, nedostatak adekvatne populacijske politike i veliki postotak mladih koji iseljavaju iz Hrvatske jer ovdje nemaju mogućnosti da bi uopće osnovali obitelj.

Pročitajte više