Ministrica Lovrin: Optužbe da se Zagorcu ovdje ne bi pravedno sudilo uobičajen su odgovor na ekstradicijske zahtjeve

MINISTRICA pravosuđa Ana Lovrin komentirala je danas izjave odvjetnika Vladimira Zagorca, bivšeg zamjenika ministra obrane i umirovljenog generala osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, da on ne bi trebao biti izručen jer je hrvatsko pravosuđe korumpirano te da ovdje ne bi dobio pošteno suđenje.

"Mislim da je to gotovo uobičajeni odgovor u slučajevima zamolbe za ekstradiciju iz drugih država. Naravno da oni misle da on ne bi trebao doći, jer da je dobrovoljno htio doći, već bi bio u Hrvatskoj. Moram napomenuti da se protiv njega ovdje još uvijek vodi kazneni postupak", rekla je Lovrin, dodavši kako se, osim ovoga, u Hrvatskoj vodi još jedan kazneni postupak protiv Zagorca iz 2001. godine.

Ministrica je komentirala i odluku Velike Britanije da ne izruči Milana Španovića, rekavši da taj postupak još uvijek nije pravomoćno okončan.

Vrhovni sudac londonskog suda Timothy Workman odlučio je, podsjećamo, ne odobriti izručenje srpskog ratnog zločinca Milana Španovića, koji već godinama živi u Engleskoj. Svoju je presudu objasnio slično kao Zagorčevi odvjetnici, odnosno tvrdnjom da postoji opravdana sumnja da njegovo suđenje u Hrvatskoj ne može biti pošteno, dodavši također kako su zločini za koje je Španović osuđen u odsustvu počinjeni prije mnogo vremena.

"Stoga će se zastupnici Hrvatske žaliti na tu presudu i nakon toga ćemo vidjeti. Naravno, svaka zemlja odlučuje sukladno pravilima svom unutarnjem zakonodavstvu.", prokomentirala je Lovrin.

Na novinarski upit da Španović nije jedini takav slučaj nego da se to događa i s Australijom i Kapetanom Draganom (Dragan Vasiljković, bivši zapovjednik jedne od paravojnih postrojbi pobunjenih hrvatskih Srba i australski poduzetnik koji je za vrijeme rata nosio nadimak "Kapetan Dragan", svjedočio je, podsjećamo, u prosincu prošle godine pred Središnjim sudom u Sydneyu, gdje je ustvrdio kako je zahtjev za njegovim izručenjem "propagandna podvala njegovih neprijatelja". Rekao je i da mu je u Hrvatskoj krivnja već dosuđena te da ga se progoni zbog političkih uvjerenja i srpske nacionalnosti, op.a.) Lovrin odgovara da to što se događa nije na tragu proklamiranog načela Međunarodne zajednice o potrebi kažnjavanja i procesuiranja ratnih zločinaca.

"Ali napominjem da su ti ekstradicijski postupci obično dugotrajni i da znaju trajati po nekoliko godina", rekla je Lovrin napomenuvši da je u slučaju Španovića potrebno pričekati pravomoćnu odluku pravosuđa u Engleskoj te da će nakon toga njihov ministar donijeti konačnu odluku o ekstradiciji", zaključuje Lovrin.

Na novinarski upit je li Hrvatska doprinijela u slučaju Španovića i Zagorca njihovu neizručenju time što je dostavila nepotpunu dokumentaciju, Lovrin je izjavila da je to "irelevantno".

"Sva potrebna dokumentacija sukladno zakonu u postupku izručenja je dostavljena, prema tome to svakako nije razlog.", odgovara Lovrin.

Povodom redovne sjednice Nacionalnog vjeća za borbu protiv koruopcije kojom se prati provedba antikorupcijskog programa ministrica Lovrin, ministar Neven Ljubičić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan govorit će o stanju korupcije u Hrvatskoj.

A.B./B.S.
Foto:AFP

Pročitajte više