Ministrica Škare-Ožbolt: Suđenje generalima Norcu i Ademiju u Hrvatskoj do kraja godine

Komentirajući posjet haaške tužiteljice Carle del Ponte Hrvatskoj, ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt izjavila je danas u Zadru da se vrlo brzo može očekivati prebacivanje suđenja za ratne zločine iz Haaškog suda na hrvatske sudove. L

"Možemo vrlo brzo očekivati preuzimanje suđenja za ratne zločine na našim sudovima. Prvo prebacivanje iz Haaga očekuje se za slučaj Norac - Ademi, što će biti i prvi test našeg pravosuđa. Nakon toga mogli bi uslijediti i drugi slučajevi prebacivanja. Ne mogu spekulirati, ali možemo očekivati početak tog suđenja do kraja ove godine", rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

"Unatoč glasinama da ne treba prebacivati predmete s Haaškoga suda u Hrvatsku jer naše pravosuđe nije spremno za to, razgovor haaške tužiteljice Carle del Ponte s našim sucima dokazuje suprotno. Ona je to i javno izjavila, a i na sastanku s predsjednicima međunarodne zajednice rekla da su hrvatske institucije apsolutno spremne preuzeti suđenja za ratne zločine", istaknula je ministrica, koja je danas u Zadru, kao predsjednica Demokratskog centra (DC) sudjelovala na sjednici Glavnog odbora DC-a.

Također je rekla da Haaško tužiteljstvo tek treba donijeti odluku o spajanju suđenja generalima Norcu i Ademiju, a zatim predložiti Haaškom sudu da se njima sudi u Hrvatskoj, kako bi taj sud donio konačnu odluku o tome.

Nije htjela spekulirati o tome koji bi drugi hrvatski optuženici mogli biti prebačeni iz Haaga u Zagreb, ali je navela da vjeruje kako će mnogi haaški slučajevi bit vraćeni u Hrvatsku.

Ministrica pravosuđa Škare-Ožbolt također je izjavila da je "haaška tužiteljica Carla del ponte bila impresionirana uređenošću Županijskog suda u Zagrebu i poznavanjem međunarodnog prava sudaca tog suda".

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više