Ministrica turizma u Zadru

MINISTRICA turizma Pave Župan Rusković poslijepodne je u Zadru razgovarala s turističkim djelatnicima Zadarske županije o aktualnom hrvatskom turističkom trenutku.

Sastanku su bili nazočni predstavnici gradske i županijske vlasti, zatim predstavnici brojnih turističkih agencija i nacionalnih parkova.

Nakon što je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta izvijestio na početku skupa ministricu da je Zadarska županija u dosadašnjem dijelu godine zabilježila najveći porast turističkog prometa, ministrica Pave Župan Rusković je odgovarala na brojna pitanja turističkih djelatnika.

Najviše riječi je bilo o Vladinom Programu gradnje marina "Argonaut", o kojemu su turistički djelatnici Zadarske županije izrazili skepsu i protivljenje.

Ministrica je odgovorila da podupire taj projekt. Napomenula je da broj marina koji on predviđa neće biti tako velik kao što se govorilo, te da se projekt zasniva na visokoj razini zaštite okoliša.

Po njezinim riječima, "Argonaut" bi trebao zaobići gradnju marina na otocima, no, na obali ima dovoljno prostora pa nema ni govora o narušavanju prirodne ravnoteže ili zagađenju okoliša, tvrdi ministrica.

Odgovarajući na upite o stopi PDV-a u turizmu, ministrica je rekla da se stopa neće mijenjati barem ove i slijedeće godine. Dosadašnji pokušaji da se smanji PDV za turističku djelatnost su propali, rekla je ministrica koja smatra da je to velik problem koji se dugo i postupno treba rješavati. I svi smatramo da su nam potrebne dvije, diferencirane, stope PDV-a kao i u ostalim turističkim zemljama. Nadam se osobno da će se taj problem riješiti do 2005. godine, rekla je ministrica turizma odgovarajući posebice privatnim zadarskih hotelijerima koji su rekli da sa stopom PDV-a od 22 posto gotovo da i nemaju dobiti.

U nastavku sastanka ministrica turizma Pave Župan Rusković se osvrnula i na pritužbe o velikom broju neprijavljenih gostiju te je podržala rad Državnog inspektorata za turizam.

Pročitajte više