Ministrici Divjak dozlogrdila blokada, uzima stvari u svoje ruke

Foto: FaH

IZ UREDA ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak stiglo je priopćenje u kojem ona tumači da će i zašto će poduzeti odgovarajuće korake kako bi spriječila uporno blokiranje provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Ključ njezine ideje jest da ona sama, odnosno tko god je na čelu MZO-a, osobno preuzme odgovornost za taj segment kako bi se izbjegla svjetonazorska, politička i druga natezanja i odugovlačenja u povjerenstvu koje bi trebalo pokrenuti reforme, osobito onu kurikularnu na koju se čeka već godinama, u određenom smislu čak i desetljećima.

Neučinkovit provedbeni okvir


Naime, kako ističu u MZO-u, od usvajanja dokumenta u Hrvatskome saboru, u listopadu 2014. godine, pokazalo se da je njezin provedbeni okvir vrlo neučinkovit, što znatno otežava provedbu Strategije.

Ministrica je stoga pokrenula inicijativu za izmjenu isključivo provedbenog okvira Strategije kako bi se reforma obrazovanja nastavila i proces ubrzao. Iz izvora bliskih ministrici doznajemo kako se nadaju da će inicijativa dobiti podršku u Saboru jer se odnosi isključivo na provedbeni dio, kojem treba povećanje učinkovitosti, a ne na dio koji trebaju odraditi ili dovršiti nadležni stručnjaci.

Budući je u Uvodu i Smjernicama za provedbu Strategije naglašeno kako Strategija mora biti periodično vrednovana i po potrebi prerađena ili dopunjavana, ključna dorada koju treba napraviti je izmjena samog provedbenog okvira.

Velika očekivanja javnosti


„S obzirom na uočene probleme, a s ciljem depolitizacije obrazovne i znanstvene politike te ubrzanja i institucionalizacije reforme smatram izmjenu isključivo provedbenog okvira Strategije nužnim preduvjetom da se nastavi, i ono što je najvažnije, ubrza proces reforme oko čega postoji veliki interes i očekivanje hrvatske javnosti“, naglasila je ministrica Blaženka Divjak.

„Kao ministrica znanosti i obrazovanja, odgovorna sam za izlazak iz ideoloških rovova i ubrzavanje najvažnije reforme društva koja stoji posljednje dvije godine. Važno je da oni koji su odgovorni za reformu imaju u svojim rukama i instrumente za njezino provođenje“, zaključila je ministrica.

Praćenje provedbe Strategije vrlo je složeno te zahtjeva osiguravanje održive kadrovske strukture i institucionalne podrške svih dionika uključenih u proces, pa tako i političkih partnera HNS-a i HDZ-a, bez čije podrške reforma znanosti i obrazovanja nije moguća, ističe se u priopćenju.

„Sa svojim timom i u dogovoru s premijerom, trenutno intenzivno radim na izmjeni isključivo provedbenog okvira Strategije i planiram radno ljeto kako ne bismo gubili vrijeme“, rekla je ministrica Divjak.

„Planiramo u sljedeća dva tjedna u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz Strategije. PSP će voditi ministrica odnosno ministar nadležan za znanost i obrazovanje. Na taj način će se provedba Strategije institucionalizirati i depolitizirati. Vjerujem da će ovakav prijedlog u listopadu podržati i Hrvatski sabor kako bi nakon toga mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu i ubrzano raditi na aktivnostima koje su prema Strategiji u nadležnosti Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine. Od postojećeg PSP-a očekujemo da izradi Akcijski plan do 8. rujna 2017. u skladu sa zaključcima sastanka 4. srpnja 2017. Neovisno o ovome procesu MZO intenzivno radi na drugim aktivnostima koje su propisane Strategijom, a koje nisu u isključivoj nadležnosti spomenutih tijela“, rekla je Divjak.
 

Pročitajte više