Ministrici Marini Matulović Dropulić više od 70 tisuća kuna dividendi od IGH

MARINA MATULOVIĆ DROPULIĆ ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od svojih 1.497 dionica Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) dobit će dividendu u vrijednosti od 71.856 kuna na koje je već odbijen krizni porez.

Naime, Zagrebačka burza objavila je službeni podatak IGH prema kojem je na skupštini te tvrtke donesena odluka da se isplati dividenda od 50 kuna po dionici umanjena za pripadajući iznos posebnog poreza. Ministrica u čijem je resoru i građevinska tvrtka IGH jedna je od deset najvećih pojedinačnih vlasnika dionica te tvrtke.

Valja naglasiti kako se o vezama i mogućem sukobu interesa oko ministričinog udjela u IGH, tvrtki koja ima monopol na praktički sve bitne graditeljske radove u Hrvatskoj dosta pisalo u hrvatskim medijima. No isto tako valja reći kako je Matulović-Dropulić postala "ponosna vlasnica dionica" prije nego što je postala ministrica, što je obično argument u rukama Vlade kako ni ovdje - nema afere.

Također, iako je predsjednik Stjepan Mesić više putao prozivao IGH, nikada nisu izašli konkretni dokazi da je ministarstvo graditeljstva namještalo natječaje IGH-u, no ostaje i dalje činjenica kako visoku dividendu odnosno profit Jure Radić ponajprije ima zahvaliti državi od kojih su dobivali najbolje i najisplativije poslove.  

Pročitajte više