Minuta šutnje za Praljka u Banovini, Pametno i SDP napustili vijećnicu: "Ovo je farsa"

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell

GRADSKI vijećnici u Splitu odali su minutom šutnje počast generalu Slobodanu Praljku, koji se ubio otrovom na objavi pravomoćne presude za ratni zločin. 

Takva odluka donesena je na koordinaciji vladajućih stranaka HDZ-a i HGS-a, otkrio je predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov.

Minutu šutnje bojkotirali su SDP-ovci koji nisu ušli u dvoranu i članovi stranke Pametno koji su je napustili.

Ovakav početak maratonske sjednice splitskog Gradskog vijeća bio je očekivan. Prošlog tjedna gradonačelnik Andro Krstulović Opara spustio je državnu zastavu na zgradi gradske uprave na pola koplja, također u znak žalosti za generalom Praljkom. Istaknuo je pri tom njegove velike zasluge za obranu Kupresa.

Puljak: Sjetimo se što je Gotovina rekao, okrenimo se budućnosti

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak objasnila nam je zašto su napustili vijećnicu.

"Ova minuta šutnje čista je farsa koja se koristi u dnevno-političke svrhe. Dobro znamo da je upravo HDZ poslao generala Praljka u Haag. I sam premijer Plenković je izjavio kako trebamo poštovati presude suda u Haagu. Iskreno žalimo za svakom žrtvom koja je stradala u ratu ili kao posljedica ratnih zbivanja. Sjetimo se poruke generala Gotovine nakon što je oslobođen krivnje kojom nas je pozvao da se okrenemo budućnosti. To je i naša poruka", kazala je Puljak.

Kotur: Poštujemo zasluge generala Praljka i presudu Haaga, premda bi neki elementi mogli biti sporni

Dobili smo i komentar predsjednika splitskog SDP-a.

"Poštujemo ratne zasluge generala Praljka i presudu suda čije je osnivanje tražila Hrvatska, iako bi neki elementi presude mogli biti sporni. Zbog toga vijećnici SDP-a nisu bili u vijećnici za vrijeme minute šutnje", kazao nam je Goran Kotur. 

Šundov zabranio dolazak Pilipoviću da ne napravi cirkus

Stranka Marijane Puljak najavila je da će biti protiv proračuna, a traže i da se u dnevni red uvrsti točka o intendantu splitskog HNK-a Ivanu Leu Lemi koji je dobio podršku Kazališnog vijeća, ali nije uvršten u program za današnju sjednicu. 

Šundov je na početku sjednice otkrio i kako je uskratio pristup u vijećnicu Robertu Pilipoviću, i to zbog toga što je na portalima pročitao kako se sprema napraviti cirkus u vijećnici. Vijećnici bi danas trebali donijeti odluku o proračunu za iduću godinu kojeg je Opara vrlo ambiciozno postavio na više od 900 milijuna kuna.

U HGS-ovim redovima pojavilo se novo lice, violinist Jure Bučević. Mijenja Sašu Franjkića, novog direktora Parkova i nasada.

 

Pročitajte više