Mirko Norac dobio sedam godina zatvora, Ademi oslobođen

RAHIM ADEMI oslobođen je po svim točkama optužnice. Mirko Norac dobio je sedam godina zatvora. Norac je osuđen za 4. i 5. točku optužnice te je za svaku dobio pet godina zatvora, odnosno jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina.

Cijelu optužnicu Ademiju i Norcu pročitajte ovdje.

Norčev odvjetnik: Razmišljam da hrvatsko pravosuđe prijavim Haagu

Reakcije na presudu: "Nekoga se moralo osuditi za Medački džep"

U obrazloženju presude Norcu sudac Marin Mrčela je kazao kako je on kriv zato što je bio upoznat sa zločinima na terenu koji su se dogodili u tijeku operacije, a nije poduzeo ništa da ih sankcionira. Bio je upoznat i s uništavanjem imovine civila i postupanjem s ratnim zarobljenicima protivno ratnom pravu. Norac nije optužen da je zapovjedio takve postupke, nego zbog toga što je odmah prvog dana saznao za zločine, ali je odlučio ne reagirati i nije spriječio nove zločine.

Sudac Marin Mrčela je ustanovio i da je postojao Sektor 1, posebno zapovjedno mjesto kojemu je na čelu bio Mirko Norac, što ga čini odgovornim za sva događanja u samoj operaciji. Norac je imao punu zapovjednu odgovornost nad 9. brigadom i pridruženim domobranskim postrojbama. Osuđeni Norac sada ima pravo žalbe na ovu nepravomoćnu presudu na Vrhovnom sudu, što su njegovi odvjetnici odmah i najavili. Mrčela je napomenuo da je kazna Norcu minimalna s obzirom da se radi o dva ratna zločina. Norac  već u zatvoru u Lipovici služi kaznu zatvora od 12 godina na koju je osuđen 2003. za zločine u Gospiću.

Za Ademija je sudac rekao da je oslobođen zato što nije imao punu zapovjednu odgovornost, jer je Davor Domazet Lošo bio tamo kao izaslanik Janka Bobetka, načelnika Glavnog stožera i imao sve zapovjedne ovlasti te je izdavao zapovijedi i Norcu.

Sudsko vijeće drži da niti Ademi niti Norac u operaciji Medački džep nisu zapovijedali Specijalnom policijom. 

Ademi: Sad tek mogu početi normalno živjeti

Generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, koje se po zapovjednoj odgovornosti smatra odgovornima za ratne zločine počinjene tijekom akcije Medački džep, danas je na Županijskom sudu u Zagrebu tako izrečena presuda godinu dana nakon početka suđenja.

"Ja sam znao da nisam kriv ni za kakav zločin. Zahvaljujem Sudskom vijeću što je donijelo ovakvu odluku. Od '93. sam živio u agoniji i tek sada mogu početi normalno živjeti", rekao je Ademi novinarima nakon izricanja presude te se zahvalio braniteljima i svima koji su mu dali potporu.

Njegova supruga Anita Ademi rekla je kako ovo čeka od '93. godine. "Vjerovala sam u Boga i oslobađajuću presudu. Ovo je jedino pravedno i dokaz je da pravde ipak ima. Vjerovala sam da je sudac Mrčela pravedan", dodala je ona.

Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović, koji je zbog ovog slučaja morao odustati od obrane generala Ivana Čermaka u Haagu, izjavio je kako je sretan što to odustajanje nije bilo uzaludno. "Drago mi je da je Ademi oslobođen i vjerujem da će i presuda za Čermaka biti ista."

Ni Ademi ni Prodanović nisu imali nikakav komentar na presudu za Mirka Norca.

Olujić: Imamo elemenata za srušiti presudu

Norčev odvjetnik Željko Olujić najavio je žalbu na presudu te je rekao kako ima dovoljno elemenata da njihova žalba prođe. "Ova presuda je protuzakonita jer 1993. godine nije bilo kaznenog djela za koje je Norac proglašen krivim - a to je da nije ništa učinio da spriječi zločine. Imamo elemenata srušiti presudu i dokazali smo da Sektor 1 nije postojao", dodao je Olujić.

Nepravomoćnu presudu generalima je izrekao sudac Marin Mrčela, predsjednik sudskog vijeća. Na presudu će se potom moći uložiti žalbe Vrhovnom sudu. Obrane obojice generala zatražile su oslobađajuću presudu. U završnim su riječima istaknuli kako "generalima nije dokazana krivnja" te kako "u 15 godina nakon akcije nitko od neposrednih počinitelja zločina u Medačkom džepu nije procesuiran".

U optužnici protiv dvojice generala se navodi kako su odgovorni za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima, počinjen u Medačkom džepu, gdje su, prema tvrdnjama tužiteljstva, ubijena 23 srpska civila i petero zarobljenika.

Optužnicom se generale tereti i zbog toga što nisu spriječili masakriranje i zlostavljanje civila i zarobljenika, razaranje objekata (njih oko 300), pljačkanje, palež i ubijanje stoke, što se kosi s ratnim pravima i običajima, odnosno s odredbama Ženevske konvencije.

Prebacivanje krivice i odgovornosti glavna obrana

Suđenje generalima Ademiju i Norcu prvi je predmet kojega je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu. Tijekom suđenja je saslušano više od stotinu svjedoka. Generali su se, pak, u svojoj obrani vodili metodom prebacivanja krivice i odgovornosti.

I dok je obrana generala Norca tvrdila kako je akcijom zapovijedao general Ademi, koji je i njemu izdavao naredbe, te kako "Sektor 1" nije ni postojao, obrana generala Ademija tvrdila je suprotno - zloglasni Sektor 1 je postojao i njime je zapovijedao general Norac, dok je akcijom, zbog dvostruke linije zapovijedanja, preko admirala Davora Domazeta Loše, rukovodio načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko.

General Norac inače već odslužuje 12-godišnju zatvorsku kaznu u kaznionici Lepoglava. Ondje je smješten nakon što ga je sud proglasio krivim za ratne zločine nad civilima s gospićkog područja, počinjene 1991. godine.

I.M./D.M.
Foto: Index

Pročitajte više