Svi najvažniji indeksi ostvarili su velike dobitke na Wall Streetu

Foto: EPA

Na Wall Streetu su burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači odlučili predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 37.710 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,04 posto, na 4.783 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,03 posto, na 15.095 bodova.

U mirnom trgovanju Dow Jones dosegnuo je novu rekordnu razinu, dok se S&P 500 rekordnoj razini primaknuo na samo 0,3 posto.

Svi najvažniji indeksi ostvarili su velike dobitke u proteklom mjesecu, tromjesečju, pa i cijeloj godini.

Slijedi smanjenje kamata

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta gospodarstva. Zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, unatoč agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, gospodarstvo izbjeći recesiju.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u posljednjih devet tjedana, S&P 500 našao se nadomak najviše razine u povijesti.

„Ovo je jedan od najvećih skokova tržišta na kraju godine, a započeo je i prije Fedovih poruka polovicom prosinca u vezi kamata i inflacije. To pokazuje koliko smo daleko došli od dna tržišta 'medvjeda' prošle godine i podsjeća ulagače da nakon tamnih oblaka uvijek dolazi sunce”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.722 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 posto, na 16.701 bod, a pariški CAC 0,48 posto, na 4.535 bodova.

Pročitajte više