Misa na Mirogoju

NADBISKUP zagrebački, kardinal Josip Bozanić predvodio je poslijepodne svečanu misu u crkvi Krista Kralja na Mirogoju kojom je proslavljena današnja svetkovina Svih Svetih

"Današnji blagdan slave naša braća i sestre koja su u vječnosti, koja svjedoče uzvišenu sliku svetosti Crkve, svetosti koja osvjetljava svaku tminu grijeha njezinih sinova i kćeri", istaknuo je u propovijedi kardinal Bozanić.

Sveti Otac Ivan Pavao Drugi dao nam je primjer da molimo pravedno oproštenje da Crkva može ponizno priznati grijehe svoje djece upravo zato što promatra nebrojeno mnoštvo svetaca o kojima govori i čitanje iz Knjige Otkrivenja. Današnja svetkovina povezuje vrijeme i vječnost, a hodočasnička Crkva na zemlji susreće se s proslavljenom Crkvom u nebu, poručio je zagrebački nadbiskup.

"Radosno se danas prisjećamo starozavjetnih svetih patrijarha i proroka svih svetaca kojih se tijekom Liturgijske godine spominjemo, posebno onih kanoniziranih i beatificiranih u posljednje vrijeme, među kojima su i sinovi i kćeri naše Crkve u hrvatskom narodu. Spominjemo se i svih nekanoniziranih svetaca za koje znamo da sudjeluju u Božjoj slavi, kao i brojnih mučenika 20. stoljeća koji su dali živote za ime Isusovo sve do posljednjih nedavno ubijenih u Africi."

Tajna svetosti, napomenuo je kardinal Bozanić, nije plod samo ljudskih nastojanja, nego plod besplatne inicijative ljubavi kojom nas Bog poziva da budemo njegovom djecom. Bog zahvaća u našu povijest, a u naše je biće utisnuo svoju svetost kako bi nas učinio dionicima svoje milosrdne ljubavi, poručio je uz današnju svetkovinu kardinal Bozanić.

Posebice je istaknuo da blaženstva življena u ljudima liječe čovječanstvo, osobito u ovom povijesnom trenutku. Živeći blaženstva siromašnih, krotkih i milosrdnih, možemo djelotvorno pomoći rješavanju sukoba i liječenju razdora nastalih nasiljem i mržnjom, a mirotvornim riječima pobjeđujemo nasilje u svijetu, rekao je u propovijedi kardinal Bozanić.

Na današnju svetkovinu spomenuo je i pastoralne smjernice što su ih na zahtjev Svetoga Oca vjernicima poslali hrvatski biskupi "Na svetost pozvani", čime je potaknuta naša Crkva na intenzivniju i cjelovitiju pastoralnu djelatnost u perspektivi svetosti. "Svetost kao dar i kao zadaća na koju nas Papa poziva izvire iz redovitoga župskog života, iz molitve, iz nedjeljne liturgije sakramenta pomirenja, iz liturgijske godine i pobožnog čitanja Svetog pisma, koje pomaže u otkrivanju životnosti Božje riječi. Svetost je kadra prožeti svakodnevni život, mijenjati svijet i povijest, štititi nacije i čitavo čovječanstvo od ratova i samouništenja pripremajući putove mira", rekao je uz svetkovinu Svih Svetih nadbiskup zagrebački.

"Obratimo se molitvom nebrojenom mnoštvu svetaca u nebu koje danas slavimo da u nama pobude želju živjeti blaženstva u punini, te da postanemo dionici Isusove krotkosti, poniznosti, čistoće, srca i mira", rekao je na kraju propovijedi kardinal Bozanić.

Nakon svečane euharistije kardinal se s pratnjom - svećenicima i vjernicima - u procesiji uputio do glavnoga križa, gdje je pred mnoštvom vjernika izmolio Odrješenje za sve naše pokojnike.

Pri povratku u crkvu Krista Kralja kardinal se pomolio nad grobom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i blagoslovio ga.

Pročitajte više