misa zahvalnica u povodu 70. obljetnice caritasa zagrebačke nadbiskupije

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić rekao je večeras kako "djelovanje našega Caritasa danas potvrđuje važnost kršćanske ljubavi u poslanju Crkve".

"U mentalitetu današnjeg potrošačkog društva, koje potrebe pojedinca podcjenjuje ili prenaglašava, sve je više nesretnih i nezadovoljnih ljudi. S druge strane, potrebno je suprotstavljati se individualizmu koje ljude zatvara u sebičnost i samodostatnost", rekao je Bozanić predvodeći misu zahvalnicu u zagrebačkoj katedrali u povodu 70. obljetnice djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Bozanić je također naglasio da je kršćanin pozvan boriti se za vlastita prava i pritom voditi računa i o drugome te da svaki muškarac i žena trebaju postati izvorom dobra hrabro preuzimajući odgovornost za cjelokupno društvo. "Rijetko su kada u povijesti nevini trpjeli kao danas, a najveća je nepravda oduzeti čovjeku pravo da svojim radom održava vlastiti život i uzdržava obitelj", kazao je nadbiskup dodajući da su mnogi u tome prikraćeni.

Rad Caritasa prepoznatljiv je u brizi za napuštenu djecu te obitelji s brojnom djecom, a djelatnici Caritasa ne zanemaruju ni druge oblike ljudske nevolje. Nadbiskup je podsjetio da je institucionalni rad Caritasa počeo na današnji dan 1933. zaslugom kardinala Alojzija Stepinca. Pozvao je sve djelatnike Caritasa, župnike i članove župnih pastoranih vijeća diljem nadbiskupije da ponovno uzmu Stepinčev Statut u ruke i duh toga pastira primijene na nove prilike.

Taj duh toliko je aktualan da osjećamo kako je potrebno još puno nastojanja oko njegova ostvarenja što bi se trebalo očitovati u obnavljanju i uspostavljanju župskih Caritasa, akcije koja je u toku po dekanatima Zagrebačke nadbiskupije, rekao je Bozanić.

Podsjećajući na povijest djelovanja Caritasa, nadbiskup Bozanić posebno je ukazao na njegovo djelovanje preko kardinala Stepinca u Drugom svjetskom ratu kada su se u karitativnu djelatnost uključivali mnogi laici i ne samo novčanom pomoći, već i svojim radom i prihvaćanjem izbjeglica. Sam je Stepinac u tešku hrvatsku povijest utisnuo svoj lik poput metafore patnika koji svjesno sudjeluje u djelu otkupljenja. On je zraka svjetla na tragične događaje koji su pratili Katoličku crkvu i hrvatski narod u prošlom stoljeću, ustvrdio je nadbiskup. Nadbiskup je kazao kako se Božja ljubav često očituje na čovjeku neshvatljiv način kroz patnju i križ, istaknuvši da patnja koja nije povezana s Kristom nema posvećujuću moć, nego često baca u ogorčenje i mržnju, dok patnja sjedinjena s Kristom patnikom rađa mirom i konačno blaženim životom na nebu.

Nadbiskup Bozanić posebno je zahvalio ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jeleni Brajši koja je na čelu Caritasa od 1966. godine. Zahvalio je i predsjedniku Caritasa prečasnom Tomi Petriču te svim djelatnicima.

(Hina) atod ln

Pročitajte više