misa zahvalnica u zagrebačkoj katedrali

Misu zahvalnicu za 2003. godinu večeras je u zagrebačkoj katedrali predvodio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, zajedno s pomoćnim biskupima Josipom Mrzljakom i Vladom Košićem.

Kardinal Bozanić pozvao je vjernike da zadnjeg dana ove godine zahvale Bogu "za sve ono što smo tijekom godine primili", pozvavši da "večerašnja euharistija bude molitva predanja Bogu".

Pomoćni biskup Josip Mrzljak u propovijedi je kazao da se nalazimo "na izmaku jedne građanske godine na misi u kojoj slušamo riječ Božju koja traje već dvije tisuće godina". "Mi vjernici svoj život promatramo u svjetlu Kristova rođenja koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, rođenja koje je označilo našu prošlost, sadašnjost i vodi nas u budućnost", rekao je.

Pozvao je vjernike da zahvale Bogu za treći Papin pohod Hrvatskoj, za događaj koji je bio najvažniji u ovoj godini. Biskup Mrzljak je kazao da je Papa danas vodeći mirotvorac svijeta, kojemu je toliko potreban mir.

Istaknuo je i proglašenje nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića kardinalom Svete Rimske crkve, što je na poseban način proslavljeno u Rimu i Zagrebu. Podsjetio je i na nacionalno hodočašće u Rim Papi kao zahvalu za sve ono što je učinio za hrvatski narod.

Također je upozorio na opasnost depopulacije hrvatskog naroda, ali je ukazao i na "hrabri podatak da su biskupi krstili u ovoj godini 57 djece u obiteljima koje imaju petero i više djece". "Upravo takve obitelji otvaraju se životu kao najvećem Božjem daru, što je pravi put za budućnost hrvatskog naroda", kazao je.

Pročitajte više