Mišetić: Ukinuta zabrana da Amerikanci zastupaju ICTY optužene

AMERIČKO ministarstvo financija ukinulo je spornu zabranu američkim odvjetnicima da zastupaju optuženike Haškog suda, rekao je  odvjetnik Luka Mišetić.

Mišetić je rekao za Hinu da ga je ministarstvo financija obavijestilo da je zabrana ukinuta i da on i drugi američki odvjetnici mogu nastaviti obranu haških optuženika.

Američki predsjednik George W. Bush je naredbom iz svibnja ove godine zabranio američkim državljanima pružanje usluga osobama koje je optužio Haški sud.

"Namjera te naredbe nije ni bila da obuhvati i odvjetničke usluge", rekao je Mišetić. "Odluka je išla preširoko i sada je sužena".

On je kazao kako sada američki odvjetnici koji zastupaju optuženike pred Haškim sudom mogu nastaviti s radom.

Odluka američke administracije će biti prvo proslijeđena Haškom sudu koji je zbog naredbe američkog predsjednika već obustavio suđenje u predmetu "Brđanin" u kojem također brane američki odvjetnici. Predsjednik Haškog suda kontaktirao je američku vladu kako bi riješio cijeli problem.

U američkom ministarstvu financija, koje je nadležno za sankcije prema pojedincima, skupinama ili državama, u ovom trenutku nitko nije bio na raspolaganju za komentar.

Mišetić, koji je američki državljanin, pred Haškim sudom zastupa hrvatskog generala Antu Gotovinu kojega je Sud optužio za ratne zločine u operaciji "Oluja".

Drugi američki odvjetnici također brane mandante na Haškom sudu.

Russell Haymann, Andrew Paley i Robert Perrin zastupaju hrvatskog generala Tihomira Blaškića, a hercegovačkog Hrvata Mladena Naletilića Tutu zastupa teksaški odvjetnik Christopher Meeck.

Spornom naredbom je američki predsjednik zaledio imovinu 172 osobe i organizacije za koje SAD smatra da ometaju stabilnost na Balkanu, a na popisu su svi haški optuženici s područja bivše Jugoslavije.

Govoreći o slučaju generala Gotovine Mišetić je kazao kako se sada čeka da se prevedu dokumenti koji su Haškom sudu poslani na inicijativu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i da se glavna tužiteljica Carla del Ponte upozna s njihovim sadržajem. On je kazao kako je u nedavnom pismu del Ponte predsjedniku Mesiću najvažniji dio upravo taj u kojem ona kaže da će razmotriti te dokumente, za koje se smatra da mogu pomoći Gotovini.

(Hina) sl sd

Pročitajte više