MISIJA EK-A O KORIŠTENJU PRETPRISTIPNIH FONDOVA

Misija Europske komisije boravit će u Hrvatskoj od 29. rujna do 1. listopada i s tijelima državne uprave razgovarati o načinima korištenja pretpristupnih fondova, priopćeno je u utorak iz Ministarstva europskih integracija (MEI). L

Nakon stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, Hrvatskoj se otvaraju fondovi pretpristupnog tipa koji će je podržati u provođenju zahtjevnih pravnih i gospodarskih reformi.

Europska komisija o tome će donijeti službenu odluku u sklopu pretpristupne strategije za Republiku Hrvatsku čije se donošenje očekuje 6. listopada 2004, stoji u priopćenju.

Ministarstvo podsjeća da se državama kandidatkinjama na raspolaganju tri pretpristupna instrumenta: PHARE, ISPA i SAPARD.

PHARE je program koji podržava tijela državne uprave u procesu usklađivanja i provedbe nacionalnog zakonodavstva s europskom pravnom regulativom te ih priprema za korištenje strukturnih fondova Europske unije nakon pridruživanja.

ISPA je namijenjen financiranju ulaganja na području zaštite okoliša i prometa (projekte upravljanja otpadnim vodama, gospodarenja krutim i opasnim otpadom, vodoopskrbe i odvodnje i poboljšanja kakvoće zraka, ulaganja u cestovni, željeznički, kombinirani i zračni promet radi stvaranje buduće transeuropske prometne mreže).

Cilj SAPARD-a je pripremiti države kandidatkinje za provedbu zakonodavstva iz područja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) te poticati razvitak ruralnih područja, stoji u priopćenju MEI-a.

(Hina) xpp/xbcav ysd

Pročitajte više